Hírek

2008.09.12. 17:29

Kisebbségi kormány új miniszterelnökkel?

Ismét eseménydúsan kezdődött a politikai ősz. Napok, sőt egy nap alatt is változnak, alakulnak az erőviszonyok, ezáltal egyre kiszámíthatatlanabb, milyen kimenetele lesz a kisebbségi kormányzásnak. Politológusokat kértünk fel esélylatolgatásra.

Ambrus Vilmos

Az SZDSZ nem enged. A liberális párt frakcióülésén úgy határozott, nem támogatják Gyurcsány Ferenc Megegyezés című programját.

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Egyre kiszámíthatatlanabb, milyen kimenetele lesz a kisebbségi kormányzásnak
[/caption]

A szabad demokraták abban is egységesek, hogy az MDF-nek az Országgyűlés feloszlatását célzó javaslatát sem fogják támogatni, "mert az nem szolgálja az ország érdekeit". Kóka János frakcióvezető Fodor Gábor pártelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az MSZP-nek és a Fidesznek nincs olyan programja, ami megoldást kínálna az ország problémáira, vagyis a liberálisok Gyurcsány Ferenc Megegyezés című javaslatát sem támogatják.

A frakcióvezető kiemelte: a parlament elé kerülő törvényjavaslatokról az SZDSZ ellenzéki pártként az ország érdekeit szem előtt tartva fog dönteni, és a frakció egységesen fog fellépni. Kóka János és Fodor Gábor egybehangzóan azt mondta, hogy sem a miniszterelnök, sem pedig a frakcióvezető személyének kérdése nem került szóba az ülésen. A pártelnök kijelentette: egyértelmű a bizalma Kóka Jánosban, mint frakcióvezetőben.

Fodor Gábor azt is közölte, a szabad demokraták frakciója egységesen lép fel minden politikai kérdésben, már csak azért is, mert sokan azt hiszik, hogy a párt megosztható. A szocialistákkal folytatandó megbeszélésekről Fodor Gábor úgy vélekedett, tárgyalni fognak arról, mi a kibontakozás útja az ország számára. Mint mondta, csütörtökön leszögezték, mit gondolnak a cselekvési programról, illetve azt, hogy a szakértői kormánnyal kapcsolatban változatlan az elképzelésük. Hozzátette ugyanakkor: nem akarják bevágni az ajtót. Nyakó István, a szocialisták szóvivője minderre úgy reagált, az MSZP megegyezésre törekszik, ehhez pedig tárgyalni kell.

Ki lehet miniszterelnök 2010-ig?

Mivel Gyurcsány maga mondta, hogy az ország érdekében semmilyen személyes árat nem tart soknak, elképzelhető, hogy ahhoz folyamodnak a szocialisták, mint 2004-ben: új miniszterelnököt jelölnek. Akkor Kiss Péter volt Gyurcsány riválisa. Kiszelly Zoltán szerint az SZDSZ számára is elfogadható kormányfő lehet Bajnai Gordon, vagy Gráf József. "Ha egy ilyen miniszterelnök stabilizálni tudja az országot, még jól is jöhet ki belőle" - mondta a politológus. Az SZDSZ tegnapi frakcióülésén egy internetes újság információi szerint Király Júliának, a Monetáris Tanács tagjának, Karvalits Ferencnek, a Magyar Nemzeti Bank alelnökének, valamint Surányi György volt jegybankelnöknek a neve merült föl mint a szakértői kormány lehetséges miniszterelnök-jelöltjeié.

Szakértői kormány
A szakértői kormány nem alkotányossági fogalom, hanem politikai értelemben olyan kabinet, amit egy adot program végrehajtásával bíznak meg. Juhász Attila politológus szerint ilyen kormány megalakításának lehetősége kizárt. "A fogalmat nem is lehet értelmezni, és az alkotmányban sem szerepel" - tette hozzá a szakember. Juhász Attila hangsúlyozta: egyes országokban voltak ugyan így nevezett kormányok, de azokat nem lehet öszehasonlítani a magyar helyzettel, mert félreértelmezés lenne.

Előre hozott választás
Erre abban az esetben kerül, ha a parlament kimondja saját maga feloszlatását, vagy ha a miniszterelnök megbukik, vagy lemond, és nem sikerül új kormányfőt választani. Juhász Attila szerint ez a lehetőség nem zárható ki, elképzelhető, hogy ide vezet a mostani folyamat. A szakember ugyanakkor figyelmeztetett arra, az Országgyűlést a jelenlegi viszonyok alapján meglehetősen nehéz lenne feloszlatni.

Marad a kisebbségi Gyurcsány-kormány
Ennek feltétele, hogy a kabinet parlamenti támogatást, vagyis szavazatokat szerezzen az adó- és a költségvetési törvény megszavazásához. Kiszelly Zoltán politológus úgy véli, ez is elképzelhető, mert a szocialisták 2010-ig hatalmon akarnak maradni. Juhász Attila szerint a kisebbségi Gyurcsány-kormánynak is van esélye, bár ha marad ez a kabinet, "az SZDSZ arcvesztés nélkül nem tudja megúszni". De - fűzte hozzá a szakember - ha minden marad a régiben, az instabil helyzetet eredményez.

MSZP-kormány új miniszterelnökkel
Marad a kisebbségi kormány, de új miniszterelnök vezeti. Gyurcsány korábban azt mondta, ha nem fogadják el a költségvetést, lemond. Kiszelly Zoltán úgy véli, Gyurcsány belátja, ha az ő személye az akadálya a szocialista kormány maradásának, lemond, így pártelnök marad, sőt frakcióvezető is lehet. Juhász Attila viszont feltette a kérdést: miért jó az SZDSZ-nek, ha továbbra is szocialista kormányt támogat.

Ismét összeáll a koalíció
Az MSZP és az SZDSZ ismét koalíciót köt. Juhász Attila erre azt mondta, "benne van a pakliban", de nem tudható, hogy a két párt meg tud-e állapodni. A politológus inkább azt tartja elképzelhetőnek, hogy marad a kisebbségi kormány, és az SZDSZ kívülről támogatja valamilyen megállapodás alapján. Kiszelly Zoltán szerint ez a megoldás akkor lehetséges, ha az SZDSZ "bekeményít". "Ha az MSZP meg akar egyezni az SZDSZ-szel, el kell fogadni a feltételeiket" - mondta a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva