Hírek

2008.09.02. 13:02

Kisebbségi kormány vagy távozó kormányfő

A kisebbségi kormány fennmaradását vagy egy új miniszterelnökkel felálló szocialista–szabad demokrata kabinet megalakítását valószínűsíti a Vision Consulting

mti

A kisebbségi kormány fennmaradását vagy egy új miniszterelnökkel felálló szocialista–szabad demokrata kabinet megalakítását valószínűsíti
a  Vision Consulting (Vision); mindkét változat szerint az MSZP hatalmon marad. Török Gábor, a politikai elemző cég vezetője a lehetséges őszi, belpolitikai forgatókönyveket ismertette kedden az MTI-vel.

Az elemzés négy forgatókönyvvel számol, ám ebből csak a két említett változatot tartják valószínűnek. Az intézet szerint szinte teljesen kizárható egy előrehozott választás, és egy ellenzéki összefogáson alapuló szakértői kormány megalakulása is valószerűtlen.

A Vision szerint a legnagyobb esélye annak van, hogy a kisebbségi kormány fennmarad, átvészeli az őszt, s talán még a költségvetési szavazást is. E forgatókönyv mellett szól az MSZP és az SZDSZ előrehozott választástól való félelme, Gyurcsány Ferenc pártján belüli ereje, valamint az SZDSZ és az MDF belső megosztottsága.

A kisebbségi kormány megmaradását, a burkolt támogatást „renitens” szabad demokrata és MDF-es képviselők biztosíthatnák a távolmaradás parlamenti eszközével. A másik, ennél kevésbé valószínű forgatókönyv szerint Gyurcsány Ferenc távozik, és új MSZP–SZDSZ bázisú kormány alakul. Az új kabinet lehet szakértői jellegű is, amelybe a pártok nem frontpolitikusokat delegálnak, ám lehet egy új koalíció is.

a Vision Consulting mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva