Hírek

2008.09.04. 13:12

Kiszélesítenék az alternatív büntetések körét

Folyamatban van a büntető törvénykönyv új, általános részének kodifikációja, ebben ki akarják szélesíteni a szabadságelvonással nem járó alternatív büntetések körét.

mti

Folyamatban van a büntető törvénykönyv (Btk.) új, általános részének kodifikációja, ebben ki akarjuk szélesíteni a szabadságelvonással nem járó alternatív büntetések körét – mondta Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára csütörtökön, a Párfogás Napja rendezvényén, Budapesten.

Az új Btk.-ban – a tervek szerint – kiszélesedik a közvetítői eljárás lehetősége, megújulnak a fiatalkorúakra vonatkozó szabályok, bevezetik a 18–21 éves korosztály tekintetében a fiatal felnőtt kategóriát.
A törvénymódosítást az Országgyűlésnek kell elfogadnia.

Az MSZP-s politikus kiemelte: az alternatív büntetések végrehajtásáért felelős szervek közül a legjelentősebb a pártfogó felügyeleti szolgálat, amely idén harmadik alkalommal rendezi meg a szakmai konferenciával egybekötött Pártfogás Napja rendezvényét. A csütörtöki tanácskozás fő témája a fiatalkorú és a fiatal felnőtt elítéltek munkaerő-piaci esélyeinek elősegítése, és a társadalmi (re)integrációjuk.

A politikus emlékeztetett rá: 1905. szeptember 3-án rendezték Budapesten a VII. Nemzetközi Börtönügyi Kongresszust, amelyen először fogalmazódott meg a szabadságelvonással nem járó alternatív büntetések és az azokat végrehajtó szervezetek jelentősége, ami Magyarországon 1908-ban törvényben – 1908. évi XXXVI. törvénycikkben – is megjelent. Ekkor, száz évvel ezelőtt olyan új jogintézmények jelentek meg a magyar jogrendben, mint a büntetés feltételes felfüggesztése, a fiatalkorúakra vonatkozóan a próbára bocsátás és a javító nevelés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva