Hírek

2008.09.30. 16:05

Koltai, a lírai komédiás

Tizenöt éve mutatták be a Sose halunk meg című filmet, amelynek azóta már a musical változata is siker. Koltai Róbert pedig már a következő nyárra készül, amikor új, lírai komédiáját kezdi forgatni.

Dián Tamás

– A Sose halunk meg musical változata elérte a félszázadik előadást. Igaz, hogy Amerikából is érdeklődnek a darab iránt?
– Ó, messze van az még. Az viszont tény, hogy a Chicagói Operaház igazgatónőjének nagyon tetszett az előadás. Azt mondta, bár az ő repertoárjukba nem illik a mű, ajánlani fogja a kinti színházaknak. Így aztán most éppen bizakodunk, bár tisztában vagyok vele, hogy rettentően nehéz a tengerentúli piacra betörni. Őszintén szólva én már annak is örülnék, ha Szolnok és Budapest után más városokban is játszanák a darabot.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Tizenöt éve mutatták be a Sose halunk meg című filmet, amelynek azóta már a musical változata is siker.
[/caption]

– A film pont tizenöt éve készült el. Összeszámolta már, összesen hányan látták azóta?
– Lehetetlenség lenne ezt meghatározni, hiszen a mozielőadásokon kívül rengeteg DVD-t is eladtak, s a televízióban is sokszor játszották. Csupán a tapasztalataimra támaszkodhatok, amikor azt mondom: a jelenlegi tizenéves korosztályon kívül szinte mindenki látta. Külföldön is szép siker volt, így ez talán a musical változatnak is referencia lehet.

Koltai Róbert

Született: 1943. december 16-án

Filmrendezései: Szamba, Sose halunk meg, A miniszter félrelép, Ámbár tanár úr, Csócsó, Világszám, Megy a gőzös.

Elismerései: Jászai Mari-díj (1976), a filmkritikusok díja (1978, 1982), érdemes művész (1985), SZOT-díj (1987), a filmszemle díja (1993), a közönségdíja (1996), Déri János-díj (1997), Karinthy-gyűrű (1998).

– Melyik kedvesebb terep a szívének, a film vagy a színház?
– Nem, tudok köztük választani. Mindegyiknek megvan a maga varázsa.
A színházban az azonnali visszajelzés jelenti a kábítószert, míg a film esetében a maradandóság a legvonzóbb sajátosság. A filmnek talán annyi előnye van, hogy át tud lépni a korlátokon, legyenek azok nemzedékiek, vagy országhatárt jelentők. Ettől függetlenül a színpadhoz sohasem leszek hűtlen. Most például a Napsugár fiúk című darabot próbáljuk, amelyet Galla Miklóssal közösen vittünk színpadra. Pénteken lesz a bemutatója Budán a Karinthy Színházban.

– Újabb filmet tervez?
– Igen, a jövő nyáron kezdjük forgatni. Azt, hogy konkrétan miről fog szólni, egyelőre babonából nem szeretném elárulni, de az már biztos, hogy 80 százalékát külföldön vesszük fel, és a műfaja szerint lírai komédia lesz.

Filmrendezései: Szamba, Sose halunk meg, A miniszter félrelép, Ámbár tanár úr, Csócsó, Világszám, Megy a gőzös.

Elismerései: Jászai Mari-díj (1976), a filmkritikusok díja (1978, 1982), érdemes művész (1985), SZOT-díj (1987), a filmszemle díja (1993), a közönségdíja (1996), Déri János-díj (1997), Karinthy-gyűrű (1998). Tizenöt éve mutatták be a Sose halunk meg című filmet, amelynek azóta már a musical változata is siker. Tizenöt éve mutatták be a Sose halunk meg című filmet, amelynek azóta már a musical változata is siker. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva