Hírek

2008.09.08. 18:23

Kongresszus a konszenzusért?

Rendkívüli kongresszus összehívását javasolja pártjának Gyurcsány Ferenc, aki társadalmi és parlamenti támogatást akar szerezni Megegyezés című programjához. Az SZDSZ már az ellenzékkel tárgyalna a szakértői kormányról.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Gyurcsány: a képviselőktől határozott támogatást kaptam a programhoz - fotó: Darnay Katalin
[/caption] Gyurcsány szerint a szeptember 27-én tartandó kongresszuson a szocialistáknak három lehetőség közül kell választaniuk: támogatják a Fidesz által szorgalmazott előrehozott választásokat, elfogadják az SZDSZ ultimátumát a szakértői kormányról, vagy többséget szereznek a Megegyezés címet viselő programhoz. A miniszterelnök a szocialista frakció hétfői ülésének szünetében bejelentette, tárgyalni akar cselekvési terve támogatásáról az SZDSZ-szel, tárgyszerű és szakpolitikai vitát akar, de személyeskedés nélkül. Ezzel gyakorlatilag azt üzente a távozását sürgető liberálisoknak, hogy nem az ő személyéről szól a két párt egyeztetése.

Gyurcsány azt is mondta, a képviselőktől „határozott támogatást” kapott programjához. Lendvai Ildikó frakcióvezető ezeket mintegy megerősítve hozzátette: a képviselőcsoport ezzel a kormánnyal képzeli el a program megvalósítását, egyébként pedig programvitát akarnak az SZDSZ-szel, nem „személyi alkut”. Lendvai kifejtette, elkezdik a tárgyalást a liberális párttal, nem várnak az egyeztetéssel a kongresszusig. A szocialisták meg vannak győződve arról – és ezt mind Gyurcsány, mind Lendvai hangsúlyozta –, hogy a Megegyezés című program szolgálja Magyarország érdekeit.

Időközben az SZDSZ újabb tárgyalópartnereket keres magának, de természetesen nem a Gyurcsány-féle programról, hanem a szakértői kormányról egyeztetnének. Erről írt levelet Fodor Gábor pártelnök az ellenzék pártjainak. A szabad demokraták vezetője arra kérte politikustársait, hogy a parlamenti pártok vizsgálják meg közösen egy szakértői kormány felállításának lehetőségét. „Egy ilyen széles körű megállapodás a lehető legjobb megoldás, amely útját állja a további sodródásnak. Az SZDSZ meggyőződése szerint ugyanis egy szakértői kormány célja nem saját újraválasztása, hanem az ország előtt álló feladatok megoldása volna” - írta Fodor Gábor.

A politikus most tehát három egyeztetésen is részt akar venni: egyfelől tárgyalna Gyurcsányékkal, de a program helyett a szakértői kormányról, másfelől ugyanerről az ellenzéki pártokkal is, továbbá elmenne az MDF által korábban kezdeményezett, adótörvényről szóló megbeszélésre. Az MDF ezért nem is érti, miért kell még egy ellenzéki egyeztetés, a KDNP elmegy rá, a Fidesz még nem alakította ki álláspontját. Az tehát látható, hogy az egész magyar politikai élet mozgásba lendült.

Mit szól hozzá?

Dávid Ibolya, az MDF elnöke:
Minden kormány létezésének alapja egy program, azonban ma azt látjuk, hogy ilyen nincs. Alkotott ugyan egyet Gyurcsány Ferenc, de azt nem akarja elfogadni az SZDSZ, a liberális pártnak pedig nincs programja. Célszerűbb lenne a pártoknak programot alkotni, de a szakértői kormányban nem hiszek.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője:
Gyurcsány zsarolja a pártját, nem az országgal, hanem saját jövőjével foglalkozik. A Megegyezésről a parlamentben kellene szavazni, és ha a miniszterelnöknek lenne bátorsága, a választókat kérdezné meg egy előrehozott választáson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva