Hírek

2008.09.12. 17:27

Köteles-e a főnököm támogatni a továbbtanulásomat?

Olvasónk magasabb végzettséget akar, mert anélkül nagyon kiszolgáltatott. Ez nyitná meg az utat a szakmájában való előrelépéshez is. Szeretné, ha főnöke támogatná a céljában.

Rados Virág

A dolgozó továbbtanulásnak két esete van. Az egyik, ha a munkáltató szeretné, hogy előbbre lépjen, mert az neki is érdeke. A másik eset, amikor a munkavállaló maga dönt úgy, hogy továbbtanul.
Az elsőnél tanulmányi szerződést kell kötni.

Ez a dokumentum általában rögzíti, hogy a kérdéses iskolák elvégzése után még mennyi ideig kell a munkáltatónál dolgoznia a munkavállalónak. Ami érthető, hiszen az előbbi nem azért taníttatja ki az emberét, hogy az ez első adandó alkalommal átigazoljon egy másik céghez. (Ha megteszi, ki kell fizetnie a taníttatásával felmerülő munkáltatói költségeket.) A szerződésbe bele kell foglalni, hogy tanulmányai okán a munkavállalónak időnként távol kell lennie munkahelyétől. És azt is rögzíteni kell, hogy ehhez a munkáltató hozzájárul.

Hasonló a helyzet akkor is, ha továbbtanulási szándékát a munkavállaló terjeszti a munkáltató elé. Ilyenkor érdemes leülni a főnökkel, meggyőzni őt a továbbtanulás fontosságáról. Fel kell ajánlani valamit, ami érdekeltté teszi őt továbbtanulásunkban. A munkavállaló ilyenkor is elkötelezheti magát egy időre. Ez az írásbeli megegyezés irányába mozdíthatja az ügyet.

Mindenképpen szerződni kell, és írásban – hangsúlyozták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Nem elég kézfogással megállapodni. A szó ugyanis elszáll, jön az esti tanóra, és a munkáltató közli: „Most kivételesen dolgoznod kell.”

Célszerű a már meglévő munkaszerződést módosítani, hogy egyetlen dokumentum legyen. Egy külön munka- és külön tanulmányi szerződés bonyolíthatja a dolgokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva