Hírek

2008.09.30. 15:14

Kötelező a tartalék kémény és az utána fizetendő seprési díj

Olvasónk gázcirkóval fűt, de van egy tartalék vegyes tüzelésű kazánja is. Nem érti, miért kell a hozzá való kémény után is kéményseprési díjat fizetnie.

Rados Virág

Kevesen tudják, hogy háromféle kémény van – mondta Kocsis Attila, a Fővárosi Kéményseprőipari Vállalat műszaki igazgatója. Az üzemelő kéményen keresztül tüzelnek. A tartalék kéményt bármikor beüzemelhetik, ha a másiknál mondjuk kimaradás van (pl. felrobbant a gázvezeték, ezért nincs gáz). S végül van a használaton kívüli kémény, amely például betonnal le van zárva, tehát nem használhatják bármikor.

Szabály szerint az üzemelő és a tartalék kéménynek egyaránt működőképesnek kell lennie. Ezért mindkettőt meg kell néznie a kéményseprőnek, így a tulajdonosnak kötelessége kifizetni utánuk a kéményseprési díjat. Ez a fogyasztó biztonságát szolgálja, hiszen sosem lehet tudni, mikor lesz szükség a tartalék kéményre, így annak is rendben kell lennie. Különösen igaz ez az olyan időjárási körülmények között, mint a mostaniak. A gyakran 120 kilométer/órás szelek mellett, amelyek kéményeket visznek el, és egyéb galibákat okoznak.

A kéményseprő vállalat tájékoztató füzetet adott ki a biztonságos kéményről. A szakemberek az új házaknak hármat javasolnak. Egyet, amelyen keresztül fűtenek, egy másikat egy esetleges cserépkályhának vagy kandallónak, egy harmadikat a biztonság érdekében, vagy arra az esetre, ha a házat bővítik.

A tartalék kéményt nem szabad elbontani. Aki megteszi, szabály szerint megbírságolható, hiszen a kémény bontásiengedély-köteles. Hiába ágál tehát a háztulajdonos, hogy neki arra a kéményre nincsen szüksége.
A rendelet a fenti szabályt tartalmazza, amelyet alkotója éppen a lakosság biztonsága érdekében talált ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva