Hírek

2008.09.15. 09:28

Lavrov csúnyán káromkodott

A héten zajlott brit és orosz külügyminiszterek közötti telefonbeszélgetés a grúziai helyzet megvitatására jött létre, helyette azonban címlapot hozott a Telegraphnak. A telefonbeszélgetés nem mondható sikeresnek: a brit külügyminisztérium állítása szerint Szergej Lavrov nem éppen diplomáciai szókincset használt – olvasható a kitekinto.hu internetes oldalon.

Kitekintő

A brit lapok értesülései szerint a külügyminiszterek közötti telefonbeszélgetés nem mondható eredményesnek, sőt a The Daily Telegraph című újság érrtesülése szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter „szokatlan” stílusban beszélt brit kollégájához, David Millibandhez.

Már a telefonbeszélgetést megelőzően az orosz külügyminiszter leszögezte, visszautasítja, hogy neki bárki kiselőadást tartson Oroszország cselekedeteiről. Az indulatot feltehetőleg az válthatta ki, amikor Milliband élesen bírálta Oroszország akcióit a Kaukázusban. A brit külügyminiszter megjegyezte, Európának újra át kellene értékelnie kapcsolatát Oroszországgal, a grúziai agressziót követően. Egy bennfentes elmondása szerint az angol „f betűs” szó gyakran előkerült a beszélgetés folyamán, de nem tudná felvázolni annak minden mozzanatát. Amit azonban biztosan állítanak, Lavrov száját a következő mondatok biztosan elhagyták: „Ki vagy te, hogy k….tt előadást tarts nekem? Majd megkérdezte Millibandtől, hogy buta korszakában tudott-e bármit is Oroszország történelméről. Az Egyesült Királyság Külügyminisztériumának szóvivője állítja, káromkodás volt, de csak az egyik oldalról. Majd hozzáfűzte: „Nem vitatunk meg külügyminiszterek közötti beszélgetéseket!”

Válaszul a brit médiajelentésekben megjelent hírre, az Orosz Külügyminisztérium tagadja, hogy a diplomáciai testület feje, Szergej Lavrov csúnyán beszélt volna brit társával – jelent meg a Lenta hasábjain. Lavrov ragaszkodott hozzá, hogy ő nem beszélt csúnyán, majd megvádolta a brit külügyminisztériumot azzal, hogy bemocskolta a nevét. Andrej Nesztarenko, a külügyminisztérium szóvivője elmondta, nem lehet megengedni a diplomácia gyakorlatában a káromkodást, azzal nem csak a partnert sérti meg, hanem az országot is, amelyet képvisel, majd hozzátette, határozottan visszautasítja a sértéseket, amelyekkel miniszterüket illették. A szóvivő szerint a beszélgetés teljes szövegkönyvét el fogják készíteni, és közzéteszik azt a honlapon. Erre reagálva a brit külügyi szóvivő megjegyezte: London nem fog megjegyzést vagy kommentárt fűzni a szöveggel kapcsolatban, de nagyon kíváncsi, hogy Moszkva mit tesz közzé a honlapon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva