Hírek

2008.09.12. 17:09

Lefulladt a magyar gazdaság motorja

Lefulladt a magyar gazdaság motorja: a statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint júliusban 1,8 százalékkal volt alacsonyabb az ipar termelése, mint a tavalyi év hetedik hónapjában.

M. S.

A fékeződés drámainak minősíthető: tavaly júliusban még 9,4 százalékos bővülést produkált az ipar. Elemzői vélemények szerint a teljesítmény visszaesése megakaszthatja, de legalábbis lassíthatja a gazdaság fellendülését.

Az ipari termelés megtorpanása az értékesítési lehetőségek beszűkülésének a következménye. Jelzi ezt, hogy az ipar külföldi eladásai idén júliusban mindössze 0,3 százalékkal haladták meg a tavalyit; az elmúlt években általában bőven tíz százalék feletti értékesítésnövekedés volt a jellemző.

Gyengélkedik a belföldi értékesítés is: a korábbi négy-öt százalékkal szemben most csak 0,9 százalékos bővülésre futotta.

Az ipari termelés alakulása (év/év, %)

2006 +9,9

2007 +8,2

2008* +4,9

* első hét hónap

Meglepetést persze nem okoztak a számok. Az elemzők hónapok óta figyelmeztettek: az európai gazdaság növekedési ütemének drámai visszaesése előbb-utóbb jelentősen viszaveti az iparcikkek iránti keresletet is. Ez következett be most. A gazdasági nehézségek elszenvedői ezúttal a jobbára külföldi tulajdonú nagyvállalatok, az ő termelésükben jelentős ugyanis a külföldi értékesítés részesedése.

Gyengélkedik az unió gazdasága; a legfrissebb adatok szerint az euróövezet ipari termelése 0,3 százalékkal csökkent júliusban. Az elemzők 0,2 százalékos mérséklődést vártak. A gazdaság hűlésére utal az is, hogy a foglalkoztatottak száma a megszokottnál jóval kisebb mértékben, csak 283 ezerrel volt nagyobb a második negyedévben, mint tavaly. Az Európai Bizottság már a vészharangot kongatja; a héten közzétett gazdasági előrejelzésében jelentősen mérsékelte az idei és a jövő évi növekedésre vonatkozó prognózisát.

2007 +8,2

2008* +4,9

* első hét hónap

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva