Hírek

2008.09.19. 07:10

Leonardo da Vinci Nagy Madarától az esztergomi vízgépig

A technika örök megújulását és a reneszánsz kor technikáját mutatja be a budapesti Közlekedési Múzeumban nyílt tárlat, amely több kiállítóhely anyagát gyűjtötte egybe.

Z. H.

A levegő meghódítását a Napvitorlás-modell, Leonardo da Vinci plafonról lelógó, működő Nagy Madár-modellje, Verancsics Faustus különleges ejtőernyője mutatja be a földszinten. Megtekinthető Lázár deák térképe is, amely elsőként ábrázolta Magyarországot helyesen.

Az érdeklődők nyomkarimás bányakocsit tolhatnak át egy pályarészen, de egy 18. századi magyar csille rekonstrukciója is színesíti a tárlat anyagát. Az emeleten van a korhű anatómiai teátrum, amelyben egykor a nyilvános boncolásokat végezték el. Kötéllel hajtott járművet is ki lehet próbálni, mellette Gutenberg nyomdagépének modellje áll a látogatók rendelkezésére. Felépítettek egy kis reneszánsz autót is, amely működik, és kipróbálható.

A Duna Múzeum az esztergomi vízgépet mutatja be, a Műszaki Múzeum a notebook és a reneszánsz kapcsolatára mutat rá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva