Hírek

2008.09.12. 16:34

Lopott vázákat ad vissza hazánk

Szakértőket küld Görögország Magyarországra: a bizottság azokat a lopott ókori műkincseket vizsgálja meg, amelyek dokumentációját pénteken adta át Athénban görög kollégájának Göncz Kinga külügyminiszter.

F.E

A vázákat és más kisebb tárgyakat 16 éve vásárolta meg a Szépművészeti Múzeum: közülük háromról kiderült, hogy törvénytelen úton, az argoszi múzeumból kerültek Magyarországra. Budapest most az illegális műkincs-kereskedelem elleni nemzetközi egyezmények alapján visszaadja a műkincseket.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a Szépművészeti Múzeum 1992-ben 22 darab agyagból készült ókori műtárgyat - vázákat, egy amforát és más kisebb tárgyakat - vásárolt egy magyar állampolgártól. A múzeum kutatói azonban nemrégiben megállapították, hogy ezek közül három bizonyosan egy görög múzeumból, az argosziból származik.
A többiekkel kapcsolatban fölmerülhet, hogy szintén ottani ásatásokból való, és hogy jogellenesen került ki Görögország területéről. A magyar külügyminiszter ez utóbbiak dokumentációját adta át Dora Bakojannisz görög külügyminiszternek, azért, hogy a görög szakemberek megvizsgálhassák eredetüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva