Hírek

2008.09.02. 16:07

Lövétei: a szakértői kormányzás politikai fogalom

A szakértői kormányzás nem alkotmányossági fogalom, a politikai értelemben vett szakértői kormányt szükséghelyzetben egy adott program végrehajtásával bízzák meg

mti

A szakértői kormányzás nem alkotmányossági fogalom, a politikai értelemben vett szakértői kormányt szükséghelyzetben egy adott program végrehajtásával bízzák meg – közölte Lövétei István alkotmányjogász kedden az MTI megkeresésére.

Lövétei István szerint alkotmányossági szempontból csak az értelmezhető, hogy hivatalban van-e egy kormány vagy sem, illetve rendelkezik-e a törvényalkotást biztosító parlamenti szavazati többséggel. Ez persze lehet kisebbségi kormány is, ha az Országgyűlésben a szavazatok többségét biztosítani tudja – tette hozzá.

Míg egy politikai kormány viszonylag szabadon alakítja a maga kormányzati politikáját, addig egy szakértői kormány csak a számára előre meghatározott programokat teljesítheti. A szakértői kormány parlamenti támogatása előre rögzített feladatok végrehajtására szól; ezeket a célokat pedig egy adott „szükséghelyzet”  feloldására kompromisszumot kötő erők határozzák meg, így a kormány mandátuma  ilyenkor szigorúan csak a program végrehajtására szól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva