Hírek

2008.09.29. 06:34

Megörökölheti-e élettársam fia az apja holtig tartó haszonélvezeti jogát?

Olvasónk élettársi viszonyban él. Az ingatlannak, amelyet a közelmúltban vásárolt, ő a tulajdonosa, élettársa a haszonélvezője. Örökölhet-e az élettárs fia?

Rados V.

A haszonélvezeti jog nem örökölhető – mondta el ügyvéd szakértőnk. A nevében is benne van, hogy a halálig tart. Az érintett elhunytával ez a jog megszűnik. A tulajdonos után törvényesen csak az ő hozzátartozója örököl. Ez elsősorban az egyenes ági leszármazott. Ha ilyen személy nincs, akkor házastársára, ha az sincs, akkor az egyenes ági felmenőre, ha pedig ő sem él, a legközelebbi oldalági rokonra száll a hagyaték. Az özvegyet akkor is megilleti az ingatlan és ingó javak holtig tartó haszonélvezete, ha nem ő a törvényes örökös. A törvény így attól védi a magára maradt házastársat, hogy nehogy az utcára kerüljön. Az élettárs végrendelet nélkül nem örökölhet, és haszonélvezeti jogot sem nyer.

Amennyiben azt akarjuk, hogy vagyonunk élettársunkra szálljon, készítsünk a javára végrendeletet. Gondoljunk azonban arra: egyenes ági leszármazottunkat, illetve felmenőnket a köteles rész így is megilleti. Ez ama vagyon fele, amely végrendelet nélkül az érintettnek törvényesen járna. Élettársunk után gyermeke végrendelet híján csakis élettársunk tulajdonát örökölheti.

Nem igaz tehát a gyakori állítás, amit sokan hirdetnek, miszerint az élettársi kapcsolatot a házasságtól csak a házasságlevél választja el. A két viszony között komoly jogi különbség van. Korántsem mindegy, hogy társunk örököl-e utánunk, és fordítva. Visszás helyzet, ha az odaadó társ magára marad egy fillér és lakás nélkül, miközben jóban-rosszban éveket töltött velünk. Ezt érdemes végiggondolni. Az együttélés felelősséget, és nemcsak kényelmet jelent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva