Hírek

2008.09.28. 05:00

Micsoda tíz év!

A Vasárnap Reggel születésnapi mellékletében kísérletet teszünk arra, hogy összefoglaljuk az elmúlt tíz évünket.

AS

Meginog a világrend

A világpolitika tíz éve

Mindenki tudja, mit csinált, amikor megölték Kennedyt – járja a mondás Amerikában. Arra pedig az egész CNN-világ emlékszik, mit csinált 2001. szeptember 11-én.

 

Fordulatok és megosztottság
 
A magyar belpolitika tíz éve
 
Általános érvényű megállapítás, hogy közelmúltbeli, vagy éppen folyamatosan változó állapotot rendkívül nehéz értékelni, objektíven megítélni. Ha fordulatokról és megosztottságról akarunk írni a magyar belpolitikát illetően, előre kell bocsátani, hogy nem könnyű szakaszokra bontani az utóbbi tíz év történetét.

 

A rekordáron épülő sztrádák országa
 
A közlekedési beruházások tíz éve
 
A megszállott környezetvédők szerint nem kellenek autópályák. A teherforgalomnak a vasúton és a vízen a helye. Az érvek között időnként felbukkan az is, hogy a sztrádák egyáltalán nem jelentenek garanciát arra, hogy az adott térség gazdasága megélénkül.

 

Fehérgalléros kor
 
A bűnözés tíz éve
 
Ha csak azt a tényt vennénk figyelembe, hogy a börtönök zsúfoltsága az elmúlt 10 évben folyamatosan meghaladta a 100 százalékot, akkor akár azt a téves következtetést is levonhatnánk, hogy Magyarországon a bűnüldözés megbízható eredményességgel működik.

 

Éltanulóból bukott diák

A magyar gazdaság tíz éve
 
Növekvő gazdaság, fejlődő infrastruktúra, kiváló világgazdasági szereplés – első ránézésre sikerországnak tűnik hazánk, ám ha mélyebbre ásunk, egy megoldatlan feszültségek által terhelt, saját politikusai által cserbenhagyott országot találunk. Változásra van szükség, különben az Európai Unió szamárpadjára kerülünk.

 

Az új generációra hull a pénzeső

A Magyar film tíz éve

A kulturális élet szereplői közül az elmúlt tíz év legnagyobb nyertesei a filmesek voltak. Kiegyensúlyozott lett az állami dotáció és megszületett az új filmtörvény, amelynek hála már a nagy cégeknek is megéri magyar filmekbe invesztálni.

 

Világsztárunk nincs, hazai állócsillagaink vannak
 
A magyar könnyűzene tíz éve
 
"A magyar dal része a kultúrának." "Langyos lábvíz a magyar könnyűzene". Két állítás, két honi zenésztől az Úr 2008. esztendejének nyarán.

 

Azt kaptuk, amit megérdemeltünk
 
A televízió tíz éve
 
Az elmúlt tíz év alatt a magyar néző megjárhatott hegyet-völgyet: megismerhette a valóságshow-k és a televíziós vetélkedők legkülönfélébb változatait, turkálhatott a bulvárszereplők magánéletében, börtönbe kísérhette Zalatnay Saroltát, láthatott tévéostromot konkrét és elvont értelemben, vertek újságírót, kameramant és még sorolhatnánk.

 

Regresszió minden szinten
 
A magyar sport tíz éve
 
1998 első napjaiban javában keseregtünk azon, hogy a magyar válogatott - bár az 1986-os világbajnokságon való szereplése óta a legjobb csoportszereplést produkálva eljutott a pótselejtezőre - megszégyenítő, 12-1-es gólkülönbséggel kapott ki 180 perc alatt az akkor még Jugoszlávia néven játszó, főleg szerbekből álló "pláviktól". Manapság meg az korbácsolta fel az indulatokat, hogy az utánpótlás-válogatott Belgrádban kapott egy nyolcast a szerbektől.

 

A világvége elmaradt, de az elmúlt évtizedben jobban megértettük a világot
 
A tudomány tíz éve
 
Tíz év alatt megkétszereződött az egyetemes emberi tudás, amelyre csak pontatlan becslések mutatnak, de a felhalmozott információk mennyisége mára minden becslés szerint meghaladja a 2000 terabájtot, ami nagyjából négy billió sűrűn telegépelt oldalnyi nyomtatott szövegnek felelne meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva