Hírek

2008.09.26. 18:00

Milliárdok vidékfejlesztésre

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 2007-2013 között mintegy 262 milliárd forint jut a kisközségek önszerveződésének elősegítésére létrehívott LEADER program megvalósítására.

Boda Veronika

Idén először pénteken rendezték meg a Magyar Vidék Napját, amely az úgynevezett LEADER közösségek találkozója is volt egyben. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett eseményen kiderült: a LEADER célja a vidéki erőforrások feltárásának és fenntartható hasznosításának, valamint az életminőség helyi megoldásokon alapuló javításának elősegítése.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 2007-2013 között mintegy 262 milliárd forint jut a kisközségek önszerveződésének
[/caption]

„A program pályázatai eltérnek egy átlagos pályázattól, ahol a kiíró megmondja, hogy mire lehet pályázni. A LEADER-ben mindenki maga döntheti el, hogy mire fordítja a forrásokat” – magyarázta Forgács Barnabás. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára hozzátette, a 96 LEADER csoport alulról jövő kezdeményezés eredménye, ezért is nagy a jelentősége. „Fontos, hogy a helyi vidékfejlesztési stratégia nem Budapesten, egy központi helyen dől el. Tehát nem egy intézmény vagy minisztérium határoz arról, hogy mire kell a támogatási összeget fordítani, hanem maguk a LEADER csoportok” – hangsúlyozta.

Összesen több, mint 12 ezer helyi szereplő alkotja a helyi közösségeket, – az önkormányzatok, vállalkozások és civil szervezetek – akik egyaránt szívükön viselik vidéki otthonuk fejlődését és értékeit. Az intézkedésben 2930 önkormányzat és 3021 település érintett. „A LEADER program azért ennyire népszerű itthon és Európában is, mert széleskörű partnerségre épül és kimondottan a helyi fejlesztési igényeket szolgálja. A kedvezményezettek közösségei maguk döntenek saját stratégiájukról, hiszen ők tudják a leginkább, hogy mire van valóban szükségük” – mondta Forgács Barnabás.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki szintén részt vett a találkozón – és LEADER akciócsoportokká avatta a 96 közösséget – beszédében úgy fogalmazott: „a vidékfejlesztés az ország sikerének záloga. Ott él az igazi magyarság, a vidék az igazi hordozója a magyar kultúrának”. Hozzátette, a LEADER program a legizgalmasabb kezdeményezés a vidék fejlesztésében az elmúlt években. „A vidék attól szenved, hogy nem elég erősek a közösségek. A régi falusi közösségek már felbomlottak, ezt iszonyatosan nehéz újra felépíteni” – fogalmazott.

A programban az ötezer lakos alatti települések vehettek részt, egy-egy társulás támogatására pedig 2-3 milliárd forint áll rendelkezésre. A LEADER program regisztrációs időszaka 2007. október 10-én zárult le. A 96 társulással sikerült az ország egészét lefedni, ezáltal többezer szervezetet közvetlenül bevonni a vidékfejlesztési programba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva