Hírek

2008.09.05. 18:23

Milliós kártérítések a rendőri túlkapásokért

Fizet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) annak a három fiatalnak, akiket a 2006 őszi zavargások során a rendőrség jogtalanul helyezett előzetes letartóztatásba – jelentette be a károsultakat képviselő jogvédő szolgálat.

BAMA

Annak a fiatalembernek, akit a  zavargások alatt a rendőrök őrizetbe vettek, majd két hónapig előzetes letartóztatásban tartottak, egymillió forint jár kártalanítás gyanánt – nyilatkozta egy internetes portálnak Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat vezetője. A részleges kártalanításáról az IRM-mel peren kívül állapodtak meg, ám mivel a férfi kárigénye négymillió forint, a fennmaradó összegről a bíróságnak kell majd döntenie.

Két lány – akiket védőjük szerint ugyanazon az éjszakán bántalmaztak is a rendőrök – hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt töltött két hetet előzetes letartóztatásban. Az ügyészség később bizonyítottság hiányában megszüntette az ellenük folyó eljárást. Ügyükben jogerős bírósági ítélet született: egyikük 1 millió, a másik fiatal nő 1,1 millió forintot kap kártérítésként. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat – amely az őszi tüntetések közel hetven áldozatának a védelmét ellátja – vezetője átütő jelentőségűnek nevezte, hogy az IRM nyitott a peren kívüli megegyezésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva