Hírek

2008.09.04. 18:12

Mindent visznek a színesfémtolvajok

Szigorítja a kormány az illegális színesfém-kereskedelmet, az Országgyűlés ősszel fogadja el az erről szóló törvényt. Várhatóan ötpárti konszezussal, amire ritkán van példa a parlamentben.

Ambrus Vilmos

Ősz elején tárgyalja a kormány az illegális színesfém-kereskedelmet szabályozó törvénytervezetet, majd az Országgyűlés elé terjeszti. Mivel a szabályozást minden frakció szükségesnek tartja, várhatóan ötpárti konszezussal fogadják el a törvényt. A jogszabály teljesen felszámolná az illegális színesfém-kereskedelmet, illetve szigorú feltételekhez kötné az adásvételt. „Szigorúbb lenne a fémkereskedelem engedélyezése, ellenőriznék a nyilvántartást, bekameráznák a telephelyeket, csak számlára lehetne utalni, és csak 18 éven felüli személytől lehetne színesfémet átvenni” – sorolta a szabályozás főbb elemeit kérdésünkre Gémesi György, a törvény egyik kezdeményezője.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Szigorítja a kormány az illegális színesfém-kereskedelmet
[/caption]

Arra a kérdésünkre, hogy egy önkormányzatot mennyiben érint a fémlopás, a gödöllői polgármester elmondta: a tolvajok fémszobrokat, emlékműveket lopnak, önkormányzati fenntartású épületek, például iskolák tetejéről, oldaláról szednek le villámhárítót, csatornát, így károsítják meg a települést.

Kondorosi Ferenc kormánybiztos lapunknak azt mondta, a színesfémtolvajok évente 10-15 milliárd forintos kárt okoznak. Véleménye szerint a törvénymódosítással el lehet majd érni, hogy aki fémhulladékot árul, gyanússá válik. „A jogszabály a kereskedőknek tárolási és beolvasztási kötelezettséget is előír, de nyilván évekbe telik, amíg az illegális kereskedelmet fel lehet számolni” – mondta Kondorosi.

Megemlítette, hogy Nyugat-Európa egyes országaiban a színesfém jövedéki terméknek minősül, de a magyar szabályozás ennyire nem lesz szigorú. A kormánybiztos arra a kérdésünkre, mitől lett ennyire elterjedt nálunk a fémlopás és az illegális kereskedelem, úgy válaszolt: a „vas és acél országa” időszak végeztével számtalan fémtárgy maradt a természetben. Ipari és mezőgazdasági üzemek egész sora maradt gazdátlanul egy ideig, számtalan járművet és más fémeszközt szereltek szét és vittek el a tolvajok. Még külföldre is mennek illegális fémszállítmányok, ezért az új szabályozás szerint a vám- és pénzügyőrség intenzívebben kapcsolódik be a törvénytelen fémkereskedelem elleni küzdelembe.

Jó üzlet a színesfém – milliós károk egy-egy lopásnál

A színesfémtolvajlás hihetetlenül jól jövedelmez, nyilván ez is hozzájárul ahhoz, miért van egyre több ilyen eset. Júniusban egy budapesti HÉV-vonalon 440 méter hosszan loptak el egyébként feszültség alatt lévő kábelt a tolvajok, akik mintegy egymillió forintot kerestek ezzel. Még jobb „üzletet” csináltak azok a bűnözők, akik a Gellért-hegyről tavaly három bronzszobrot vittek el: egy alkotás értéke ugyanis tízmillió forint volt, és ha ennek csak töredékéért értékesítették a szobrokat, már jól jártak. Szintén tavaly a garéi veszélyeshulladék-üzemből fémlemezeket loptak, kétmillió forint értékben. Színesfémtolvajok lopták el Antall József bronzszobrát, de sajnos egyre gyakoribb, hogy telephelyekről, üzemekből, vagy ami még rosszabb, vasúti berendezésekből távolítanak el színesfémet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva