Hírek

2008.09.01. 18:29

Most a békülékenyek győztek

Egyértelmű üzenetet fogalmazott meg az Európai Unió a grúziai válság ügyében Oroszországnak a brüsszeli csúcson: nem ismerik el a szakadár területeket és csapatkivonást követelnek.

Vég Márton

Rendkívüli csúcstalálkozóra gyűltek össze tegnap Brüsszelben az Európai Unió állam-, illetve kormányfői, hogy megvitassák a grúziai válságot. Az Európai Unió ugyanis hetek óta kétségbeesetten próbál valamilyen kemény üzenetet küldeni a dél-oszétiai harcok után Grúziába bevonult Oroszországnak. A rendkívüli csúcs feladata is a „világos és egységes üzenet” megfogalmazása lett volna.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Egyértelmű üzenetet fogalmazott meg az Európai Unió a grúziai válság ügyében Oroszországnak a brüsszeli csúcson
[/caption]

A tanácskozáson elfogadott nyilatkozat szerint az EU a nemzetközi jog szempontjából elfogadhatatlannak minősíti a Grúzia elleni orosz inváziót. Ezért nem ismerik el Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét. „Oroszországtól olyan, felelősségteljes magatartást várunk, amely összhangban van az általa vállalt valamennyi kötelezettséggel. Különben elszigeteli önmagát Európától” – áll a szövegben.

A Nyugat szerint Moszkva mindeddig nem teljesítette maradéktalanul azon kötelezettségvállalását, hogy kivonja összes katonáját az Abházián és Dél-Oszétián kívüli grúz területekről. Arról nincs szó a szövegben, hogy megszakítanák az EU-orosz partnerségi megállapodásról idén nyáron éppen csak megkezdett tárgyalásokat.

Már korábban világossá vált, hogy nem a Moszkvával szemben már-már militáns módon szembenálló britek, baltiak vagy Lengyelország kerekednek felül, hanem a békülékenyebb francia-német-olasz platform. Ezek az országok különösen függenek az orosz olaj- és gázexporttól és nem engedik, hogy az új tagok történelmi sérelmeik és fenyegetettségük miatt kemény szankciókat kényszerítsenek ki Moszkvával szemben.

„Polgári jellegű megfigyelő missziót küld az Európai Unió Grúziába” – jelentette be a tagállamok közös kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Javier Solana reményei szerint legkésőbb október végéig megérkező, mintegy száz fős küldöttség feladata mindenekelőtt a grúz-orosz fegyvernyugvást biztosító hatpontos tűzszüneti megállapodás betartásának ellenőrzése lesz.

Az EU-megfigyelőket először a grúz „törzsterületekre” – vagyis a tisztán grúzok lakta országrészbe – küldik, később azonban a határellenőrzésben is közre kívánnak működni. Ez azt feltételezi, hogy jelen kell lenniük az orosz csapatok által uralt szakadár grúziai tartományokban, Dél-Oszétiában, illetve Abháziában is. Dmitrij Medvegyev még a kaukázusi válság miatt összehívott európai uniós csúcstalálkozó előestéjén leszögezte, hogy visszavonhatatlan Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének orosz elismerése.

Milliók tüntettek Oroszország ellen

Több ezer tüntető gyűlt össze hétfőn Tbiliszi belvárosában, hogy tiltakozzon Moszkva politikája ellen. Az élőlánc alakítására készülő tüntetők grúz zászlókat lengettek és „Állítsátok meg Oroszországot!” feliratú transzparenseket emeltek a magasba a grúz főváros központjában. Hasonló tömegmegmozdulások voltak tegnap más grúziai és európai városokban is. Grúziában országszerte több mint egy millióan tüntettek Oroszország kaukázusi katonai fellépése ellen. Lavrov orosz külügyminiszter válaszul tegnap Grúzia elleni fegyverszállítási tilalmat javasolt. Szerinte történelmi léptékű hiba lenne, ha az Egyesült Államok és szövetségesei tovább támogatják Szaakasvili grúz elnök irányvonalát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva