Hírek

2008.09.30. 17:52

Most már ingyenes lesz a védőoltás

Ha a szülő kéri, szerdától térítésmentesen oltják be a kétévesnél fiatalabb gyermekeket a pneumococcus elleni védőoltással.

Z. H.

Székely Tamás egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón bejelentette: az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet kiszállította a pneumococcus fertőzés elleni oltóanyagot az ország összes ÁNTSZ intézetébe, innen az oltókörök oltóorvosai viszik el az oltóanyagot a gyermekorvosokhoz.
A térítésmentességgel a védőoltásokat egyenlő eséllyel kaphatja meg minden kisgyermek.

A miniszter kiemelte: a pneumococcus elleni védőoltás bevezetésével csökkenthető a gyermekkori torokgyulladás, mandulagyulladás, középfülgyulladás előfordulásának gyakorisága, súlyossága. A baktérium súlyos, életveszélyes betegségeket is okozhat, például tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, de nagyon gyakran felelős felső légúti megbetegedések kialakulásáért.

A gyakorlati tudnivalókról elhangzott: a fertőzés elleni oltóanyag két hónapos kortól adható. A teljes védettséget egy több oltásból álló sorozat biztosítja. Ha az oltásokat féléves kor előtt kezdik, a csecsemők három alkalommal minimum egy hónapos időközzel részesülnek védőoltásban, amelyet a második életév során egy emlékeztető oltás követ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva