Hírek

2008.09.30. 17:02

Moszkva az EU-megfigyelőket nem engedi be a grúziai ütközőövezetbe

Az Európai Unió grúziai megfigyelői egyelőre nem léphetnek be a szakadár Dél-Oszétiával határos biztonsági övezetbe – közölte kedden egy orosz katonai szóvivő.

BAMA

Megfigyelő missziójukat „a biztonsági övezet déli határáig fogják végezni a felek között létrejött egyezség szerint” – idézte Vitalij Manusko alezredest, a dél-oszétiai orosz békefenntartó erők sajtószolgálatának vezetőjét az Interfax orosz hírügynökség.

A dél-oszétiai orosz békefenntartók parancsnoka, Marat Kulasmetov tábornok és az EU-tisztségviselők keddi találkozóján nem sikerült véglegesíteni azt a technikai és logisztikai megállapodást, amely szerdától lehetővé tette volna az EU-megfigyelők belépését a biztonsági zónába
– jelentette ki a grúziai Karaletiben tartott megbeszélés után. Később további egyeztetéseket tartanak a tűzszünet betartását ellenőrző EU-misszióról – toldotta meg az orosz szóvivő.

Az Európai Unió egy magas rangú tisztségviselője hétfőn jelentette be, hogy a több mint 300 polgári megfigyelőből és kiszolgáló személyzetből álló kontingens teljes létszámban Grúziában van, és készen áll arra, hogy október elsején a hajnali órákban megkezdje feladata végrehajtását.

A francia közvetítéssel nyélbe ütött tűzszüneti megállapodás szerint a rövid augusztusi háború óta Grúziában állomásozó orosz csapatoknak október 10-ig vissza kell vonulniuk azokról a területekről, amelyek vitathatatlanul Grúziához tartoznak, és lehetővé kell tenniük, hogy az EU-megfigyelők átvegyék a járőrözési feladatokat a biztonsági övezetben. Az orosz katonák távozása után a grúz rendőrség is szeretne bevonulni a biztonsági zónába.

Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden Grúziába érkezik, hogy megszemlélje a megfigyelők csapatát, és találkozzon Mihail Szaakasvili grúz elnökkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva