Hírek

2008.09.30. 10:49

Nagy a zavar Amerikában

Az amerikai képviselőház elutasította a mentőöv törvénytervezetét. Az eredmény nagyon meglepte még a honatyákat is: hiszen mindkét párt vezetői a javaslat elfogadása mellett kardoskodtak.

VGO

A szavazáson mindkét párt szavazott keresztbe: a demokratáktól 140-en, a republikánusoktól 65-en szavaztak igennel, míg nemmel 95-en, illetve 133-an – ebből a végső eredmény: 205 igen, 228 nem. Név szerint felszólítva, bemondással szavaztak a képviselők. A New York-i tőzsdemutatók a nem szavazatok gyűlésével párhuzamosan estek. 218 igen szavazat kellett volna a tervezet elfogadásához.

A pártvezetők utólag belátták: mintegy tucatnyi szavazattal elszámolták a mentőöv támogatottságát – írja a Neue Zürcher Zeitung. Hiába tehát a szenvedélyes beszédeik, és hiába hívott fel Bush elnök telefonon számos képviselőt a szavazás előtt. A honatyák rossz helyzetbecslése révén szavazásra bocsátották a tervezetet; amennyiben tudják előre, hogy nem lesz meg a támogatottság, ezt biztosan nem engedik meg. Az eredmény nagy zavart okozott. A házszabály megengedi, hogy egy szavazás után „nyitva hagyják” a voksokat – azaz a képviselők a szavazás után is még változtathatnak szavazatukon. De hiába a még negyedórás győzködés, nem sikerült megfordítani a hajót, és a házelnök kihirdette az eredményt.
A javaslatot tíznapos tárgyaláshullám előzte meg: képviselőházi és szenátusi tagok és bizottságok és Paulson pénzügyminiszter számos összetételben találkoztak, hogy egy kompromisszumos javaslattal előállhassanak.

A kormányzat első tervezetének terjedelme 3 oldalnyi volt; az elutasított törvényjavaslaté 110. A parlamenti vitában nyilvánvalóvá vált, hogy senkinek sem tetszik a tervezet, ám sokan azzal érveltek, ha ezt nem fogadják el, nem tudják, mi következhet. Az elutasítók több oldalról érveltek. Egyrészt szerintük a tervezet azokat a felelőtlen és vakmerő bankokat segítené, amelyeknek az egész zuhanás köszönhető. Nem győzte meg őket az az érvelés sem, hogy a kidolgozott javaslat kondíciói már az adófizetők érdekeit védik. Mások egész egyszerűen a szabadpiaci felfogás mellett érveltek, miszerint az állam ne avatkozzon be a piaci folyamatokba.

Republikánus képviselők személy szerint Nancy Pelosi képviselőház-elnököt nevezték meg a tervezet megbukásának felelőseként. Szerintük az ő beszéde, melyben erősen bírálta a szabadpiaci mechanizmus fundamentális híveit, a pártok közötti ellentétet helyezte előtérbe, és sokakat eltántorított a tervezet támogatásától. A ház legközelebb csütörtökön ül össze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva