Hírek

2008.09.04. 18:16

Októberben határozhat az AB a népszavazásról

Az Albert házaspár kérdése a következő: „Egyetért-e ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?”

É. S.

Szeptember második felében kezdi meg várhatóan az Alkotmánybíróság (AB) az Albert házaspárnak a több-biztosítós egészségügyi modell elleni népszavazást elrendelő parlamenti határozatával szemben benyújtott kifogások tárgyalását – értesült a Népszabadság. Határozatot október elején hirdethet a taláros testület, így az államfő már november közepére kitűzheti a referendumot.

Az AB azonban helyt adhat a beadványoknak, így el is maradhat a népszavazás. A taláros testület márciusban már utalt arra, hogy referendumot csak olyan tárgyban lehet tartani, amely „állásfoglalásra készteti az ország valamennyi választópolgárát, és annak eredményeként az Országgyűlést kötelező döntés születik, amely országgyűlési döntéssé, törvénnyé válva hosszabb távon meghatározza a polgárok jogait”.

Az Albert házaspár kérdése a következő: „Egyetért-e ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?” A kormány azonban az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvényt már visszavonta. Így egy eredményes referendum esetén nehezen értelmezhető, hogy a parlamentnek milyen döntést kellene hoznia.
A népszavazás költsége mintegy négymilliárd forintra rúgna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva