Hírek

2008.09.28. 13:15

Olcsó filmnek ne nézd a borítóját?

Lehet-e 99 forintért adni egy DVD filmet úgy, hogy azon a gyártónak és a forgalmazónak is haszna legyen? Az ASVA szerzői jogvédő elnöke szerint ezek a kiadványok a kultúra presztízsét rombolják, az egyik legnagyobb gyártó viszont amondó: ők csak ügyes üzletemberek.

Dián Tamás

Elárasztották a feltűnően olcsó, többségében másod- és harmadvonalbeli filmeket tartalmazó DVD-k a magyar áruházakat. A lemezek egyszerű papírtokban, ömlesztve kerülnek az üzletek kínáló kosaraiba, s otthon lejátszva az is feltűnik, hogy extra szolgáltatást sem tartalmaznak, sőt: a legtöbb esetben a magyaron kívül más nyelvű felhasználást nem is kínálnak. Az áruk viszont feltűnően olcsó: nem ritka a 99 forintért árusított film, de még a száz forinttal drágább változat sem igazán terheli meg a pénztárcát.

Érthető hát, ha óriási a kereslet az ilyen kiadványok iránt, ám vannak, akiknek mégsem tetszenek a dömpingcikk gyanánt kínált DVD kupacok. Kálmán András, az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány (ASVA) vezetője szerint a hiperolcsó kiadványok rengeteget ártanak a filmforgalmazás kulturális presztízsének. Mint mondta, alapvetően három forrásból jelenhetnek meg ilyen termékek a piacon: raktárkészlet felszámolása kapcsán, az eladatlan, DVD-melléklettel megjelent újságok révén, illetve a szomszédos országokban végzett sokszorosítás után. „Az igazi problémát a külföldön előállított filmek jelentik – mondta az ASVA elnöke. – Egyes forgalmazók sokszor maguk is gyártják a DVD-ket, méghozzá ott, ahol a legolcsóbb a szerzői jogdíj. Azt a regisztrációs díjat, melyet a magyar Filmirodának kellene befizetni, hogy a kiadvány korhatár-besorolást kap, már csak ritkán róják le, ehelyett inkább saját maguk írják rá a borítóra, hogy az alkotás hány éves kortól ajánlott. Annak is érdemes lenne utánajárni, hogy a film sokszorosítása során vajon befizetik-e azt a filmenkénti 17 dollárcentet, amely az iparjog szerint a DVD technológia jogtulajdonosainak jár, de ezt csak a gyártás helyén – például Romániában vagy Csehországban – lehetne megtenni. Az olcsó DVD-k egyik legnagyobb kiadójának, az RNR Médiának a tevékenységére mi már több alkalommal is felhívtuk az illetékes hatóságok figyelmét, de sajnos hiába. A gyanút nehéz bebizonyítani, a Gazdasági Versenyhivatal pedig amondó, hogy az olcsó ár a vásárlók szempontjából kedvező.”

199 forintos DVD-lemez

Áfa: 50 Ft.

Anyagköltség: 35 Ft.

Jutalékok, díjak: 25 Ft.*

Áruház jutaléka: 45 Ft.

A gyártó és kiadó haszna: 44 Ft.

*Becsült, változó összeg (esetenként nem kell jogdíjat fizetni)

Megkerestük az RNR Médiát is. Erdélyi Zsolt társtulajdonos határozottan állította: ők csupán ügyes üzletemberek, akik kihasználják a lehetőségeket. „A CD-lemezeinket Romániában, a filmjeinket pedig Csehországban gyártjuk, a szerzői jog mindkét helyen tizede a magyarnak – mondta. – Mi próbáltunk egyezkedni a magyar Artisjusszal is, de ott meg sem hallgattak.” A cégvezető azt elismerte, hogy a filmenkénti 15 ezer forintos korhatár-eljárási díjat nem fizetik be, de ezért szerinte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Filmirodája okolható. „Mi kezdetben regisztráltuk magunkat náluk, fizettünk is nekik, de semmilyen visszajelzést nem kaptunk. Se egy számla, sehol egy válasz. Ilyen előzmények után inkább én reklamálhatnék náluk.”

Erdélyi Zsolt elmondta: vélhetően azért támadják őket, mert alacsony áraik sértik a többi forgalmazó piaci érdekeit. Jelenleg 300-400 műsoros CD lemezt és 100-120 DVD filmet forgalmaznak – van, amelyiket 99 forintos áron. A példányszámokról nem akart nyilatkozni, de azt elmondta, hogy Kelet-Európában évente több millió lemezt adnak el. „Számunkra a film nem művészet, hanem ipar – jelentette ki. – A legolcsóbb termékünkön is tisztes hasznot tudunk elérni. Még azt is megtehetjük , hogy nyereményakciót szervezünk, melynek során három autót kisorsolunk. A játékban résztvevők adatait persze későbbi marketingakcióinkban felhasználjuk. Körülbelül 100 ezer szelvényre számítok.”

Nagy a büntetés, de senki sem ellenőriz

Elképzelhetetlen, hogy egy forgalmazó ne kapjon választ a Filmirodától – jelentette ki lapunknak Taba Miklós, az állami szervezet elnöke. – De még ha elő is fordulna valamiféle kapcsolattartási zavar, az nem mentesít egyetlen piaci szereplőt sem a hatóságilag előírt korhatár-eljárási díj befizetése alól. Évente több mint tízezer eljárást folytatunk le, a telefonszámunk folyamatosan él, ezért visszautasítom, hogy bárki minket hibáztasson a saját mulasztásáért.” Maga az eljárás egyébként nem bonyolult: ki kell tölteni a Filmiroda honlapján szereplő kérelmet, ezt követően a szervezet bekéri a filmet, a forgalmazó által javasolt korhatár-javaslattal együtt. A besorolásról egy héttagú bizottság dönt 15 napon belül. Ezután kell befizetni a díjat, amely DVD esetében jelenleg 15 ezer forint.

A jogszabály szerint a hatósági besorolás elmulasztása miatt kiszabható bírság az érintett film forgalmazásából származó bevétel duplájáig terjedhet. Ha ez az összeg nem állapítható meg, akkor 3 millió forint a felső határ. Mindez persze filmenként érvényes. A probléma csak az, hogy a besorolás elmulasztásának ellenőrzésére a Filmirodának nincs kapacitása. „Vélhetően ezt használja ki néhány forgalmazó – mondta Taba Miklós. – Úgy gondolják, hogy ha nem vizsgálja őket senki, akkor fizetniük is felesleges.” A Filmiroda 2007 óta vezet elektronikus nyilvántartást a besorolt alkotásokról. Az RNR Média filmjei nem szerepelnek az adatbázisban.

A jogszabály szerint a hatósági besorolás elmulasztása miatt kiszabható bírság az érintett film forgalmazásából származó bevétel duplájáig terjedhet. Ha ez az összeg nem állapítható meg, akkor 3 millió forint a felső határ. Mindez persze filmenként érvényes. A probléma csak az, hogy a besorolás elmulasztásának ellenőrzésére a Filmirodának nincs kapacitása. „Vélhetően ezt használja ki néhány forgalmazó – mondta Taba Miklós. – Úgy gondolják, hogy ha nem vizsgálja őket senki, akkor fizetniük is felesleges.” A Filmiroda 2007 óta vezet elektronikus nyilvántartást a besorolt alkotásokról. Az RNR Média filmjei nem szerepelnek az adatbázisban. 199 forintos DVD-lemez Áfa: 50 Ft.

Anyagköltség: 35 Ft.

Jutalékok, díjak: 25 Ft.*

Áruház jutaléka: 45 Ft.

A gyártó és kiadó haszna: 44 Ft.

*Becsült, változó összeg (esetenként nem kell jogdíjat fizetni) Vannak, akiknek nem tetszenek a dömpingcikk gyanánt kínált DVD kupacok Olcsó DVD -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva