Hírek

2008.09.07. 14:59

Orbán: a nemzeti érdek a legfontosabb

Orbán Viktor szerint nem az a lényeg, hogy Magyarországon ki a nagyobb Nyugat-, vagy Oroszország-barát, hanem az, hogy ki a leginkább magyarbarát, mert a nemzeti érdek mindennél fontosabb. A Fidesz elnöke erről a Kötcsén zárt körben megrendezett Polgári Pikniken.

mti

A Fidesz hivatalos honlapján olvasható cikk szerint a 2004 óta most ötödik alkalommal megrendezett Polgári Pikniken a pártelnök többek között arról beszélt, hogy szükségesnek és fontosnak tartja az orosz energiát Magyarország számára, de véleménye szerint először  olyan energiavezetéket kell kiépíteni, amely nem Oroszországból jön, s amely csökkenti az oroszoktól való függőséget. A szombaton kezdődött zártkörű esemény utolsó szónokaként beszélő Orbán Viktor azt mondta: a globalizáció haszonélvezője ma már nem a Nyugat, hanem Ázsia: ma ugyan Kínával az élen, de hamarosan Indiával bővülve, s egyre erősödő orosz világhatalmi törekvések közepette.

A több mint két hetig tartó amerikai látogatása után hazatérő politikus az útja során megjelent magyarországi sajtóvélemények kapcsán meg jegyezte: nem az a lényeg, hogy Magyarországon ki a nagyobb Nyugat-, vagy Oroszország-barát, hanem az a lényeges kérdés, hogy ki a leginkább magyarbarát. A nemzeti érdek mindennél fontosabb - jelentette ki a Fidesz elnöke. A fidesz.hu szerint Orbán Viktor előadásának első részében a jobboldal elmúlt húsz évének történetéről beszélt, majd a polgári oldal őszi teendőiről szólt, végül a megváltozott világgazdasági helyzetben szükséges tennivalókról mondta el véleményét. Ez utóbbi kapcsán emlékeztetett arra, hogy a Fidesz kormányra kerülésekor az államadósság 58 százalék volt, amelyet 2002-re 53 százalékra sikerült csökkenteni. Ha a Fidesz tovább kormányozhatott volna, akkor Magyarország ma az élbolyba tartozna a térségben - jelentette ki.

Orbán Viktor beszéde előtt, a polgármesterek kerekasztal-beszélgetésén Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, a fővárosi XII. kerület polgármestere leszögezte: nagy a kísértés, hogy a civil szervezetekből politikai eszközöket kovácsoljunk, de ennek a kísértésnek ellen kell állni, mert a „politikai látványpékségtől” nem lesz jobb az életünk. Pokorni Zoltán kritikával illette a „hivatásos politikai civileket”, akiket álszent, képmutató zsarolóknak nevezett. „Ezeket a Gyenesei-kollégákat nem tartom sokra” - utalt Gyenesei István önkormányzati miniszterre.

A fideszes politikusok és jobboldali értelmiségiek közéleti személyiségek részvételével zajló Polgári Piknik szombati napján Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy ma Magyarországon sem a politikai, sem a gazdasági elit nem tudja érvényesíteni érdekeit, mert erre kizárólag egy posztkommunista titkosszolgálati hálózatnak van lehetősége, "politikába, a gazdaságba és a médiába küldött részén keresztül". A rendezvényt szervező Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke, Balog Zoltán azt mondta: az idei találkozókon az előadók arra a kérdésre próbálnak választ találni, hogy hol a hatalom, mert jelenlegi helyzetben meg kell határozni, kinek mi a dolga, hogy véget érjen a kormányzati ámokfutás, és Magyarország újra magára találjon. A rendezvényen felszólalt többek között Borkai Zsolt, Győr polgármestere, Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Czakó Gábor író, Lányi András, az Élőlánc mozgalom vezetője és Pokol Béla politológus is.

Nyakó István: A Fidesz piknikjén mindenről beszéltek, csak arról nem, ami az országnak fontos

Nyakó István (MSZP) szóvivő szerint a Fidesz vezetői nem vették komolyan a hőségriasztást, és elmentek „polgári piknikelni”, ahol egy hétvégén keresztül sokat beszéltek, de semmit nem mondtak. Mint fogalmazott: semmi nem hangzott el azokról a kérdésekről, amelyek ma Magyarország számára a legfontosabbak. Helyette hallottunk Navracsics úr szájából posztkommunista titkosszolgálati hálózatról, a frakcióvezető úr múzsája valószínűleg Kövér László úr volt. Hallottunk Pokorni polgármester úrtól valami álcivilekről, valószínű, hogy Pokorni úrnak az Adózók Érdekvédelmi Szövetsége jutott eszébe, akik 2006-ban Rogán kampányfőnök úr faxszán keresztül kapták a civil utasításokat. A hétvége fénypontjaként Orbán Viktortól megtudhattuk, hogy a Fidesz elnöke magyarbarát. Ehhez már mi sem tudunk mit hozzáfűzni” - nyilatkozta a szocialista politikus. Hozzátette: a konstruktív ellenzéki párt megkezdte az őszi politikai szezont.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva