Hírek

2008.09.17. 05:26

Örököltem egy kis vagyont, mennyi az illeték?

Olvasónk összesen 2,5 millió forintot örökölt ingatlanban és készpénzben. Nem tudja, mennyi illetéket kell majd ezután fizetnie, és hogy neki kell-e ezt bevallania az APEH-nek.

BAMA

Az örökség nem jövedelem, így a bevallás sem az adózó feladata. A közjegyző a hagyatéki tárgyalás lezárulta után értesíti az örökösödésről és az örökség nagyságáról, típusáról az APEH-et. Utóbbi azért fontos, mert más az adózás rendje készpénz és más ingatlan után. Az adó mértékét meghatározza még az öröklött javak értéke, továbbá hogy az örökhagyó és az örökös között milyen rokonsági fok volt. Minél közelebbi rokonok voltak, annál kevesebb az adó.

Az adózás rendjéről való táblázatot bármelyik ügyvéd vagy közjegyző a rendelkezésünkre bocsáthatja. De mi magunk is utánanézhetünk akár az interneten. Itt csak nagy vonalakban közöljük.

Az örökösödési illeték mértéke tehát részben attól függ, mennyire közeli hozzátartozója volt az örökös az örökhagyónak – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Az első csoportba a közvetlen rokonok tartoznak: a gyermek, a házastárs és a szülő. A másodikba az oldalágiak, a harmadikba pedig az annál távolabbi rokonok, ismerősök.
A legközelebbi rokonok fizetik a legkevesebb illetéket. Nem lakás céljára szolgáló hagyatéknál 18 milliós értékhatárig 11 százalékot. Lakás céljára szolgáló hagyaték esetében az illeték mértéke kisebb. Tizennyolc millióig 2,5 százalék.

Az oldalági örökös a nem lakás céljára való hagyaték után 18 milliós értékhatárig 15 százalékot fizet. Lakás esetében 18 millióig 6 százalék az illeték. A harmadik csoport tagjainak kell a legtöbb illetéket leróniuk. Ha a hagyaték nem lakás, 18 millió forintig 21 százalékot. Lakásnál 18 millióig 8 százalékot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva