Hírek

2008.09.15. 15:24

Ötpárti egyetértés a Nabucco eseti bizottság ügyében

Ötpárti egyetértéssel kezdeményezték a Nabucco-gázvezeték előkészítésével foglalkozó eseti bizottság létrehozását. Ez lesz az első bizottság, amelyben a helyek elosztásakor az SZDSZ ellenzéki pártként szerepel majd.

mti

Az öt párt frakcióvezetője – Kóka János (SZDSZ), Lendvai Ildikó (MSZP), Navracsics Tibor (Fidesz), Herényi Károly (MDF) és Semjén Zsolt (KDNP) – hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek a javaslatot, amely szerint a bizottságot hivatalosan „Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő eseti bizottság”-nak hívják majd. A testület létrehozásáról szóló javaslatban leszögezik, hogy az Országgyűlés az ország energiaellátásának biztosítása, az egyoldalú importfüggőség elkerülése érdekében alapvető fontosságúnak tartja és prioritásként támogatja az Európai Unió által stratégiai projektként megjelölt Nabucco földgázvezeték mielőbbi megépítését.

A bizottság feladata lesz áttekinteni és ellenőrizni az európai uniós és magyar intézkedéseket, és figyelemmel kísérni a Nabucco földgázvezetéket bármilyen formában érintő, gáztározásra és nagykapacitású gázvezetékek építésére irányuló, eddig megkötött és jövőbeni nemzetközi megállapodásokat. A testület emellett ajánlásokat fogalmaz meg a kormánynak. 12 tagból áll majd, és paritásos alapon működik, vagyis a mindenkori kormánypárti és ellenzéki oldal egyenlő számú taggal képviselteti magát. Ez azt jelenti, hogy az MSZP hat taggal, a Fidesz hárommal, az SZDSZ, a KDNP és az MDF pedig egy-egy taggal vesz részt a munkában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva