Hírek

2008.09.29. 18:46

Parlamenti cirkusz lehallgatási ügyben

Az Országgyűlésben folytatódott hétfőn a lehallgatási ügy. A Fidesz közben feljelentette Szilvásy Györgyöt.

Ambrus Vilmos

Tényleg az elfajulás irányába halad a lehallgatási ügy. Arra számítani lehetett, hogy a hétfői nap sem marad újabb fejlemények nélkül, az mégis meglepő, ki lett az ügy első lemondott politikusa. Az Országgyűlésben napirend előtt több képviselő is szóba hozta a lehallgatási botrányt, mindegyiküknek Iváncsik Imre, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter államtitkára válaszolt. Egyik felszólalása közben a mögötte ülő Arnóth Sándor fideszes képviselő azt kiabálta be az államtitkárnak: „Lógni fogsz!” Lett is botrány rögvest, Szili Katalin házelnök összehívta a házbizottság ülését, amelyen mindenki elítélte Arnóth megnyilvánulását. Az MSZP újabb köteles beszédet emlegetett, az SZDSZ példátlan verbális agressziónak nevezte a történteket.

A Fidesz etikai vizsgálatot kezdeményezett, ám nem sokkal későbbre ez okafogyottá vált. Arnóth ugyanis közölte: lemond képviselői mandátumáról. „A parlamenti ülésteremben egy rossz mondat elhangzott a számból, emiatt levonom a következtetéseket, és a mandátumomról ezennel lemondok” – közölte a képviselő. Arnóth Sándor tehát az első politikus, aki ugyan csak közvetve, de mégis a lehallgatási botránnyal összefüggésben kényszerült lemondásra.

A parlamentben hétfőn nem ez volt az egyetlen balhés eset. A felszólaló képviselők közül az SZDSZ-es Gulyás József konkrétan megszólította a fideszes Demeter Ervint, mit gondol, rendjén van-e, hogy a titkosszolgálat egyik vezetője után kutakodik. Gulyás bejelentette: pártja vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a lehallgatási ügyben. Mivel Demeter Ervin neve többször is elhangzott a felszólalások során, a képviselő szót kért. Azzal vádolta Szilvásy György titokminisztert, nyilvánosságra hozott bizonyos adatokat. Végül azt mondta: az UD Zrt. 500 dolgozójából mindössze egyet ismer, és semmilyen kapcsolata nincs a céggel. Szavait óriási kacaj fogadta az MSZP-s padsorokban.

A Fideszt és az UD Zrt.-t más is támadta. Egy szocialista képviselő szerint az ellenzéki párt félelemkeltéssel próbálkozik, sőt ha kell, III/III-as titkosszolgálati vezetők segítségét kéri. Az MDF-es Herényi Károly egyenesen úgy fogalmazott, a felszín alatt olyan politikai alvilág van, amelynek semmi sem drága. Nem úszta meg a kormány sem a bírálatokat. Gulyás Szilvásyra utalva azt kérdezte, kényelmesen ül-e a székében, amikor a szolgálatoktól titkos információk szivárogtak ki. Herényi hasonlóképpen vélekedett: szerinte elfogadhatatlan, hogy a kormány adatokat szivárogtat ki.

A lehallgatási ügy hétfőn a parlamenti üléstermen kívül is szolgált fejleményekkel. A Fidesz nevében Répássy Róbert feljelentette Szilvásy Györgyöt. A politikus visszaélés és „hivatalos személy által, közmegbízatás felhasználásával elkövetett személyes adattal visszaélés” miatt tett feljelentést a titokminiszter ellen, mert szerinte Szilvásy törvényes felhatalmazás, illetve az érintettek, Kövér László és Demeter Ervin hozzájárulása nélkül kezelte a Nemzetbiztonsági Hivataltól származó lehallgatott telefonbeszélgetéseket. És még egy nyilatkozat lehallgatási ügyben: Szikora János, az adóhatóság elnöke cáfolta, hogy az APEH adatai illetéktelen kezekbe kerülhettek. „Fizikailag lehetetlen, hogy kívülről bárki illetéktelenül behatoljon az APEH rendszerébe” – mondta Szikora János.

A lehallgatási ügy MSZP-s szemszögből

Azonnali kérdés is elhangzott a parlamentben az MSZP részéről lehallgatási ügyben. Tóth Károly azt mondta: az „adatlopási ügyben” pozitívum, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok törvényes és eredményes felderítő munkájával megakadályoztak egy „árnyék-titkosszolgálat” további működését. Iváncsik Imre, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár úgy válaszolt: a titkosszolgálatoknál gondosan ügyelnek arra, hogy munkájuk során semmilyen törvénysértés ne történhessen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva