Hírek

2008.09.19. 16:20

Polgárbarátra tervezik az új törvénykönyvet

„A polgár és az állam viszonyának úgy kell változnia, hogy annak kedvezményezettje a polgár legyen” – jelentette ki Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, a hamarosan a parlament elé kerülő új polgári törvénykönyvről (Ptk.).

BAMA

A miniszter szerint ebben a kérdésben az egyébként megosztott ország többsége, baloldaliak, liberálisok és konzervatívok egyaránt egyetértenek. Kivéve a Ptk. két, viszonylag új elemében, a gyűlöletbeszédet szigorúbban büntető, illetve az egynemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát engedélyező paragrafusokban. Ez utóbbit még az Alkotmánybíróság vizsgálja.

„A Fidesz emiatt több ponton is alkotmányosan aggályosnak tartja a kormány által előterjesztett új polgári törvénykönyvet” – mondta Répássy Róbert, a Fidesz jogi kabinetvezetője pénteken. Draskovics Tibor szerint azonban mivel a Ptk. csak 2010-ben lépne hatályba, nyugodtan tárgyalhatja az Országgyűlés, az esetleges korrekciókra még bőven van idő. A Ptk. módosítását még 1998-ban kezdeményezték: azóta Draskovics Tibor immár a hatodik miniszter az igazságügy élén.

Szabadlábon a „fekete sereg”

Kénytelen volt házi őrizetbe helyezni a „fekete sereg” három, gyilkossággal is vádolt tagját a Fővárosi Bíróság, mivel lejárt az előzetes letartóztatásukra engedélyezett 36 hónap, és ügyükben még mindig nem született ítélet. Az ügy kapcsán Draskovics Tibor miniszter elismerte, házi őrizetükben a „nehézfiúk” könnyített helyzetben lesznek. Otthonukat nem hagyhatják el, de látogatókat fogadhatnak, és egyéb módon is tarthatják a kapcsolatot a külvilággal. Naponta háromszor azonban ellenőrzik őket, és lakhelyük előtt állandóan járőrök posztolnak majd.

A bűnözőkre nem szereltek nyomkövető berendezéseket, mivel az ezekhez szükséges technikai háttér drága, és még nem tökéletes.

A bűnözőkre nem szereltek nyomkövető berendezéseket, mivel az ezekhez szükséges technikai háttér drága, és még nem tökéletes. Draskovics Tibor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva