Hírek

2008.09.26. 10:51

Sárdobálásba süpped a lehallgatási ügy

Pártok, politikusok közötti sárdobálásba fullad az UD Zrt. kapcsán kirobban lehallgatási ügy. Herényi szerint Almássy megzavarodott bűnének súlya miatt, Iváncsik felháborodottan tiltakozik, Navrasics paranoiásnak nevezi Szilvásyit, Nyakó választ vár a Fidesztől.

mti

Lassan, de biztosan tragikomédiába fullad a rendszerváltás utni egyik legnagyobb lehallgatási botrány. Az UD Zrt. kapcsán kirobbant ügy pénteki fejleményeit foglaltuk össze röviden.

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Demeter Ervintől választ várnak a szocialisták
[/caption]

És mégis nyomoznak

A Fővárosi Főügyészség szerint nem igaz, hogy felfüggesztették volna a nyomozást az adatgyűjtési ügyben - közölte a sajtóval a Fővárosi Főügyészség szóvivője, Borbély Zoltán. A Népszabadág pénteki számában megszellőztetett információk szerint az ügyészség ugyanis jogilag aggályosnak tartja a Nemzetbiztonsági Hivatal által benyújtott hangfelvételeket.

Almássyt kizárták a frakcióból és a pártból

A Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja egyhangú szavazással kizárta soraiból Almássy Kornélt – közölte Herényi Károly frakcióvezető. A frakcióból kizárás a párt alapszabálya szerint a pártból való kizárást is jelenti.

Herényi Károly közleményében hangsúlyozta: Almássy Kornél politikája az elmúlt időszakban teljességgel vállalhatatlan. "Az emberi összeomlás még érthető lenne, politikai viselkedése azonban egy konzervatív párt számára elfogadhatatlan."

A frakcióvezető szerint Almássy Kornél "irreális és elképesztő történeteivel olyan helyzetbe hozta a frakciót és a pártot, hogy a frakció és az elnökség is döntésre kényszerült: elválnak útjaink".

Kitalációnak tartják Almássy történetét, Balla mégis megerősíti a történteket

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok neve elhallgatását kérő illetékese pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy "képtelenség és kitaláció" Almássy Kornélnak az az előző napi sajtótájékoztatón elhangzott állítása, hogy az őt ért fenyegetések mögött a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) "sejlett fel".

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese a Nemzetbiztonsági Hivatal szerepéről az állítólagos történetben azt mondta, az NBH-nak nincs se kommandós, se más egyenruhája, következésképpen ezen az egyenruhán nem is viselhetnek semmiféle kitűzőt.

Az NBH-nak nincs törvényi jogosítványa, hogy bárkit őrizetbe vegyen és fogva tartson; amit Almássy Kornél ezzel kapcsolatban állít, az képtelenség és kitaláció - tette hozzá.

[caption id="" align="alignleft" width="230"] Almássy történetét többen igazolják.
[/caption]Almássy Kornél, aki szeptember 12-én lépett vissza az MDF elnökjelöltségétől, azóta nem nyilatkozott ennek okairól. A politikus biztonsági őrökkel érkezett a csütörtöki sajtótájékoztatóra, amelyen nyilatkozatot olvasott fel. Ebben hangsúlyozta: az őt ért fenyegetések mögött "a hatalom, a titkosszolgálat sejlett fel, új értelmet adva, sokkal fenyegetőbbé téve a korábbi eseményeket is".

A visszalépését megelőző eseményeket felidézve Almássy Kornél elmondta, hogy Balla Györgyöt, az MDF Somogy megyei elnökét az országos választmány ülése előtti péntek este valaki elvitte otthonról, és egészen szombat reggelig nem tudták, mi történt vele. Később kiderült, hogy Balla György családi vállalkozásába zárás előtt belépett egy fegyveres, kommandós egyenruhát viselő, NBH-s jelvénnyel rendelkező férfi, és felszólította, hogy kövesse. Nem vihetett magával semmilyen kommunikációs eszközt, egy idegen lakásra mentek, ahol a fegyveres férfi csak reggel 6 órakor vitte haza, és az aznapi választmányi ülésre vezető úton is követték.

Arról is beszámolt, hogy szombat reggel - mielőtt a visszalépéséről szóló végleges döntést meghozta - azt a hírt kapta, hogy az aznapi országos választmányi ülésen megjelentek a titkosszolgálat emberei, fegyverüket láthatóvá téve, headsettel a fülükben. Felszólították a tagokat, hogy kapcsolja ki mindenki a telefonkészülékét, mert ha nem, akkor a telefon tönkremegy, és el fognak veszni belőle az adatok.

Almássy arra is kíváncsi, hogy Dávid Ibolya miért nem beszél a „homályos hátterű” Tisztelet Társaságáról, valamint arra, hogy kinek és kiknek állt érdekében akár ilyen eszközökkel is megakadályozni, hogy a tisztújítás után egy független, erős jobboldali MDF álljon fel. A politikus közölte: biztos abban, hogy "annak a kormánynak és segítőinek, akik ilyen, a kommunista időket idéző eszközöket alkalmaznak, hamarosan távozniuk kell". 

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy jogi képviselő vizsgálja annak lehetőségét, hogy milyen lépéseket tesznek az ügyben, erről pénteken tájékoztatja majd a sajtót. Azt is közölte, nem lép ki az MDF-ből, a pártnak szombatig mindenképpen az alelnöke és a budapesti választmány tagja is. Ugyancsak kérdésre válaszolva mondta el, hogy Dávid Ibolyával közvetítők útján folytatott megbeszéléseket, amelyet egy személyes beszélgetés zárt le az országos választmányi ülés előtt. Mint mondta, szó volt arról, hogy lehetnek további hangfelvételek, és azt kérték, lépjen vissza, „mert különben a fenyegetések folytatódnak és a lejáratási kampány személyemmel szemben folytatódik”.

Jogi lépéseket tervez Balla

Balla György, az MDF Somogy megyei elnöke szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében alátámasztotta Almássy Kornél nyilatkozatát.

Balla György az MTI kérdésére, hogy közölte-e a vele történteket a szombati választmányi ülésen, illetve miért nem tett feljelentést személyi szabadságának megsértése miatt, azt mondta: Lasztovicza Gábornak, az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) elnökének beszélt róla (Balla Gyögy az IDF alelnöke), másnak azonban nem, mert egyrészt félt, másrészt előbb a családjával akart beszélni. Az MDF megyei elnöke közölte: már beszélt ügyvéddel, a további lépésekről pénteken egyeztetnek. Azt ígérte: erről tájékoztatja az MTI-t.

Mátrai János, a párt megyei szervező titkára az MTI-nek azt mondta: a választmányi ülésre Siófoktól Balla Györggyel együtt mentek. Feltűnt neki, hogy a megszokottól eltérően nem Balla György autójával, hanem egy kisbusszal utaznak, s az is, hogy Balla nem a szokott módon viselkedik. Zavart volt, és mikor a székesfehérvári pihenőnél megálltak, félrevont, és szeretett volna elmondani valamit, de aztán meggondolta magát - idézte fel az eseményeket Mátrai János, aki ennél többet nem kívánt mondani.

Nyakó István válaszokat vár!

Nyakó István a szocialista párt szóvivője válaszokat vár a Fidesztől. A Répássy Róbert által nyilvánosságra hozott hangfelvételek alapján a következő kérdésekre kell azonnal választ adniuk az ellenzéki politikusoknak:

1. Milyen információkról kellett „referálnia” Kövér Lászlónak a köztörvényes bűncselekményekkel gyanúsítható UD Zrt. vezetőjének.

2. Hogyan lehetséges, hogy Demeter Ervin államtitok megszerzésére – egy C-típusú nemzetbiztonsági vizsgálat eredményére – fogalmaz meg kérést a köztörvényes bűncselekménnyel gyanúsítható UD Zrt. Vezetőjének.

3. Demeter Ervin szerint milyen legális és törvényes eszközzel lehet megtudni a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának külföldi utazásaival kapcsolatos információt?

4. Hányszor jártak a köztörvényes bűncselekménnyel gyanúsítható UD Zrt. vezetői a Fidesz székházában, illetve a Polgárok Házában?

5. Mi alapján állítja a Fidesz, hogy képviselőiket lehallgatták? A felvételek ugyanis arról tanúskodnak, hogy köztörvényes bűncselekménnyel gyanúsítható személyt hallgattak le, aki kapcsolatot tartott fideszes politikusokkal.

Navracsics: Szilvásy "paranoid, félelmeitől és alantas vágyaitól gyötört ember"

Paranoid, félelmeitől és alantas vágyaitól gyötört embernek" nevezi Szilvásy Györgyöt, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztert Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője pénteki blogbejegyzésében.

A fideszes politikus az adatgyűjtési, megfigyelési ügyről ironizálva azt írja: egyelőre annyi tudható a Szilvásy György által felvázolt összeesküvés-elmélet alapján, hogy valószínűleg Magyarország a földkerekség egyetlen olyan állama, ahol nem a hatalom figyeli meg az ellenzéket, hanem az ellenzék a hatalmat, mégpedig "hat év ellenzéki lét után, váratlanul, Csipkerózsika-álmából felriadva".

"Valamikor nyolc hónappal ezelőtt úgy gondolta ez a gonosz párt, minden magyar boldogulásának legnagyobb akadálya, hogy bizony most már jó lenne így a ciklus közepén egy polipszerűen működő árnyék-titkosszolgálatot létrehozni" - írta a frakcióvezető.

Navracsics Tibor megjegyezte: "ezek a fideszesek annyira rafináltak", hogy titkos találkozóikat a Parlamenttől két percre lévő Biarritz étterembe vagy éppen a Polgárok Házába, illetve a Fidesz Szentkirályi utcai székházába szervezik, a telefonbeszélgetések során pedig arról beszélnek, hogy éppen most nem tudnak találkozni, mert Erdélyben vannak vagy aziránt érdeklődnek, hogy a Fidesz-kormány idején hogyan szabályozták a fokozott védelem alá vont objektumok körét, sőt egyszer Demeter Ervin azt is megkérdezte, lehet-e tudni, hogy Laborc Sándor jár-e Moszkvába.

"Veszélyes összeesküvés. James Bond is csettintene ilyen bonyolult konspiráció láttán" - fogalmazott a fideszes képviselő. Navracsics Tibor szerint persze a történet nem igaz, és ez "szánalmasan le is lepleződött" csütörtökön.

"Szilvásy György nem James Bond. Csak egy paranoid, félelmeitől és alantas vágyaitól gyötört ember, aki miután a kora kilencvenes évek ingatlanpiacán viszonylagos sikereket ért el, kormányzati babérokra vágyott. Kancelláriaminiszterségét a 2006. augusztus 20-i halálos tömegszerencsétlenség teljes kormányzati felelőtlensége és felelősség elől menekülés színezi gyászosra, mostani  titkosszolgálati miniszterségét a Teve utcai sortűz, Kádár sírjának kirablása, a Magyar Nemzet újságíróinak zaklatása és megannyi kideríthetetlen, gyanús és védhetetlen botrány" - írta blogbejegyzésében a Fidesz frakcióvezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva