Hírek

2008.09.14. 18:50

Slota Hitlerrel jött elő Sólyom bírálatára

Adolf Hitlerrel példálózott vasárnap Jan Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője amikor ismét „magyarveszélyről” beszélt.

K. T.

A magyarellenes kirohanásairól ismert politikus szerint hazánkban valami hasonló készülődik, mint a múlt század harmincas éveinek elején, amikor „egy alacsony bajszos emberből 1933-ban német birodalmi kancellár lett”.

Slota így reagált Sólyom László magyar köztársasági elnök nyilatkozatára, aki a visegrádi országok államfőinek találkozóján kijelentette: Szlovákiában a magyarellenesség a legmagasabb politika szintjén is jelen van. Sólyom László hozzátette, azt hiányolja, hogy a pozsonyi kormányzat nem határolódik el ettől. Sólyom mindezt azután mondta, hogy csütörtökön Ján Mikolaj szlovák oktatási miniszter egy iskolások körében készített felmérés kapcsán úgy fogalmazott: jogos igény lenne, hogy nyilvános helyen a magyar anyanyelvűek csak szlovákul szólaljanak meg. Hiszen „van abban egyfajta logika, hogy a gyerekek érteni akarják, amit az államnyelvet nem beszélő polgártársaik mondanak”.

Jan Slota úgy látja, a rossz viszonyt a magyarok gerjesztik. Az SNS vezetője szerint a következő magyaroszági választások várható eredményei miatt „felbátorodó” szlovákiai magyar politikusok mellett a Magyar Gárda léte okozza a legtöbb konfliktust. Slota szerint a Gárda egy újfasiszta szervezet, ami mögött a Fidesz és a Jobbik áll. „Megdöbbentő, hogy a nemzetközi politika nem avatkozik be. A nevezetes müncheni kocsmában is hasonlóan kedődött minden” – vélekedett Slota.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva