Hírek

2008.09.16. 08:22

Sólyom kedden bemutatta ombudsmanjelöltjét

Sólyom László köztársasági elnök kedden a Sándor-palotában bemutatta Jóri András ügyvédet, adatvédelmibiztos-jelöltet a pártok képviselőinek.

BAMA

Jóri András több mint tízéves szakmai gyakorlattal rendelkezik az adatvédelem terén – mondta az államfő, aki július 25-én nevezte meg jelöltjét. Az államfő hangsúlyozta: Jóri András pártatlansága vitán felül áll, semmiféle politikai elfogultsággal nem lehet vádolni. A parlamenti pártokat Lendvai Ildikó (MSZP), Navracsics Tibor (Fidesz), Hock Zoltán (MDF), Kóka János (SZDSZ), valamint Semjén Zsolt (KDNP) képviselte a Sándor-palotában.

Az államfő még június 25-én megnevezte jelöltjét. A jelölést megelőzően az elnöki hivatal konzultált adatvédelemmel és információszabadsággal foglalkozó civil szervezetekkel. Sólyom Lászlónak azért kellett újabb jelöltet állítania, mert az adatvédelmi biztosi pozícióra korábban javasolt jelölteket az Országgyűlés – eddig négy alkalommal – leszavazta.
A szükséges parlamenti kétharmados többséget tavaly decemberben Péterfalvi Attila, idén február 25-én Zombor Ferenc, áprilisban Tóth Gábor Attila, május végén pedig az újból jelölt Péterfalvi Attila nem kapta meg. Sólyom László köztársasági elnök egyik alkalommal sem egyeztetett a jelöltekről a pártokkal.

Jóri András az információs társadalom kihívásaihoz alakítaná az ombudsmani hivatalt

Az államfő új adatvédelmi ombudsmanjelöltje az információs társadalom kihívásaihoz igazítaná az általa vezetendő hivatal szervezetét, ugyanakkor következetesen folytatná az intézmény másfél évtizedes szakmai gyakorlatát is. Jóri András azt követően beszélt erről újságíróknak, hogy kedd délelőtt a Sándor-palotában, Sólyom László köztársasági elnök jelenlétében találkozott a parlamenti pártok képviselőivel. Mint fogalmazott, az intézményben az elmúlt 15 évben óriási tapasztalat halmozódott fel, ez idő alatt azonban az informatika fejlődésével a világ egy „kicsit megváltozott az adatvédelmi jog körül”. Arra a kérdésre, hogy négy sikertelen szavazás után miért vállalta az államfő jelölését, azt mondta, nem foglalkozik azzal, ami eddig történt, ugyanakkor kellően lelkesíti a munka, és óriási kihívásnak érzi. Az MTI-nek arra a kérdésére, mekkora esélyét látja megválasztásának, megjegyezte, hogy eddig nem kapott a pártoktól visszajelzést. Mint mondta, mind az öt frakció előtt beszámol majd az elképzeléseiről. Hozzátette: a délelőtti protokolláris találkozón nem hangzott el kérdés.

Jóri András elmondta, reméli, meg tudja győzni a frakciókat arról, hogy „megfelelő adatvédelmi biztosi működést tudna hozni”. A jelölt szólt arról is, hogy három hangsúlyos területet szeretne munkájában képviselni; az egyik az informatika. Ez azt jelenti, hogy a biztos ne csak jogi, hanem informatikai vizsgálatot is tudjon végezni, ilyen szakértelmet is be tudjon vonni a tevékenységébe – fejtette ki. A másik ilyen terület a „nyilvánosság és a bizalmasság együttes kezelése”. Utalt arra, hogy a biztosra az adatvédelem mellett az információszabadság területét is „rábízzák”. Jóri András harmadik kiemelt feladatának a már említett másfél évtizedes szakmai gyakorlat következetes folytatását nevezte.

Jóri András elmondta, reméli, meg tudja győzni a frakciókat arról, hogy „megfelelő adatvédelmi biztosi működést tudna hozni”. A jelölt szólt arról is, hogy három hangsúlyos területet szeretne munkájában képviselni; az egyik az informatika. Ez azt jelenti, hogy a biztos ne csak jogi, hanem informatikai vizsgálatot is tudjon végezni, ilyen szakértelmet is be tudjon vonni a tevékenységébe – fejtette ki. A másik ilyen terület a „nyilvánosság és a bizalmasság együttes kezelése”. Utalt arra, hogy a biztosra az adatvédelem mellett az információszabadság területét is „rábízzák”. Jóri András harmadik kiemelt feladatának a már említett másfél évtizedes szakmai gyakorlat következetes folytatását nevezte. Sólyom László -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva