Hírek

2008.09.11. 19:21

Sorsnak nincs úszódressze a döntőre

Megérkezett Pekingbe, de mégsem juthat hozzá új dresszéhez Sors Tamás, aki csütörtökön a 200 méteres vegyesúszás döntőjében indul a pekingi paralimpián.

BAMA

„Amikor érdeklődtünk, azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a rossz címzés miatt továbbküldték a hongkongi elosztó központba” – mondta Gömöri Zsolt. A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke közölte, azonnal intézkedtek, hogy fordítsák vissza a küldeményt, ez meg is történt, de a másfél óra múlva kezdődő döntőkig nem érkezik meg a dressz. Egyelőre nem tudni, miben úszik majd Sors a döntőben.

„Az egyik lehetőség, hogy Kovács Ervin dresszét veszi majd fel. Viszont Ervin is döntős, és a két finálé között 40 perc a szünet, ennyi idő alatt kellene megszárítani a dresszt – nyilatkozta Gömöri Zsolt. – Ha ez nem sikerül, akkor nem lehet felvenni, mert vizesen olyan kemény, mint a páncél. Hajszárítóval nem lehet szárítani, mert a meleget nem bírja az anyaga, esetleg kitesszük a napra, nem tudom, mit fogunk csinálni” – mondta az MPB elnöke.

A riválisok egy-egy Speedo-dresszt csak egyszer használnak, és minden alkalommal új ruhában szállnak vízbe. „Mi is hallottunk arról, hogy ezek a dresszek nem tartósak, nem  lehet többször használni őket” – közölte Gömöri. A magyarországi forgalmazó érdeklődésükre azonban azt mondta, hogy a dresszeik tartósak lesznek, nem kell aggódniuk, egy sportolónak bőven elég lesz egy mez a paralimpiára. „Sajnos kiderült, hogy ezek is tönkremennek, Ervin dressze is elég megviselt állapotban van – panaszolta Gömöri Zsolt. – Partnerünk mindent megtesz a megoldásáért, sokat segít ebben a nehéz helyzetben. Ettől függetlenül számomra érthetetlen, hogy versenyzőinket hogyan lehetett ilyen helyzetbe hozni. Amikor mindennek jelentősége van, nem fordulhatna elő, hogy a nem megfelelő dressz miatt kerülünk hátrányba a riválisokkal szemben. Ha hazaérünk, mindenképpen ki fogjuk vizsgálni, hogyan fordulhatott ez elő” – ígérte a sportvezető.

A 17 éves Sors Tamásnak a 100 m gyors döntője alatt – amelyben bronzérmet szerzett – szakadt el az úszódressze. A Speedo Magyarországról nem tudott másikat küldeni, mert Sors méretében egy sem volt raktáron, ezért Angliából kellett rendelni egy újat. „A pekingi olimpián 50 aranyéremből 47-et ebben a dresszben nyertek, ami a közhiedelemmel ellentétben nagyon is tartós” – jelentette ki  Andrusch János. A Speedo magyarországi vezérigazgatója szerint a ruha szakadása valószínűleg annak tudható be, hogy nem a kezelési utasításnak megfelelően vették fel, és tartották karban, hiszen számos szempont van ennél a különleges ruhánál, amit figyelembe kell venni.

„Sors új ruháját mindenképpen Angliából kellett megrendelni, miután a csodadressz nemzetközi forgalomban még nem kapható, s az a csomagküldő szolgálat hibája miatt nem érkezett meg időben Pekingbe” – mondta Andrusch.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva