Hírek

2008.09.09. 13:40

Szabó Zoltán előásta Kaya Ibrahimot

Interpellációt nyújt be a jövő héten Veres János pénzügyminiszterhez Szabó Zoltán szocialista képviselő, hogy választ kapjon több kérdésre a Kaya Ibrahim néven elhíresült ügyről – jelentette be az MSZP-s politikus. A Fidesz közleménye szerint a szocialisták elkezdték szokásos „mocskolódó kampányukat”.

mti

Szabó Zoltán MSZP-s képviselő szerint több kérdés is felvetődik, például az, mi szüksége volt a Fidesz legfőbb vezetéséhez köthető személyekből alkotott gazdasági érdekhálózatnak arra, hogy közel száz vállalkozást alapítson. Kérdés az is, hogy mit csináltak ezek a cégek – tette hozzá Szabó Zoltán. A politikus szerint, ha az akkoriban 400 millió forintosra becsült köztartozás a bérek után be nem fizetett munkáltatói járulékokból jön össze, akkor 1,2 milliárd forintnál nagyobb bért kellett kifizetni. Szabó Zoltán kiemelte: azt sem tudni, kinek kellett ezt kifizetni, és miért.

Ha a köztartás be nem fizetett áfából áll, akkor mintegy 2 milliárd forint hozzáadott értékről beszélünk, kitől vásároltak, kinek és mit adtak el ezek a cégek, mivel foglalkoztak, nyújtottak-e be eredménybeszámolót, adóbevallást – sorolta a kérdéseket Szabó Zoltán. Mint mondta, azt sem tudni, miért kellett ezeknek a cégeknek a székhelyeit folyamatosan változtatni. „Milyen nagyobb stikliket tüntettek el ezekkel a mahinációkkal? Lehet, hogy nagyobb, illegális eredetű pénzek tisztára mosásáról volt szó. A bűnszervezetre emlékeztető céghálózat vajon ennek a nyomát igyekezett eltüntetni?” – tudakolta a szocialista. Úgy vélte, az igazi kérdés az, hogy e cégek milyen szerepet játszottak a Fidesz pártkiadásainak finanszírozásában, a Fidesz több vezetője, köztük „Orbán Viktor máig nem tisztázott meggazdagodásában”.

A képviselő az interpellációra adandó pénzügyminiszteri választól azt várja, hogy kiderüljön, milyen adóhivatali információk állnak rendelkezésre a megalakított száz cég és 14 „fantomizált” vállalkozásról. Szabó Zoltán emlékeztetett arra, hogy 1995. július 25-én Schlett Csaba vállalkozó 14 sok százmillió forintos adó- és köztartozással terhelt céget adott el, ennek körülményei ma is tisztázatlanok. A vállalatok a Fidesz vezető politikusaihoz köthető személyek tulajdonában voltak, vagy vezető szerepet töltöttek be azokban.

A nyomozást 2001. szeptember 11-i bejelentés alapján megszüntették. Kaya Ibrahimról a közszolgálati televízió hétfői adásában kiderült: német kamionsofőr, útlevelének másolatát használták fel a cégek tulajdonosváltozásainak bejelentésénél. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében előzőleg azt írta, a szocialisták is belátták, hogy elkerülhetetlen az előrehozott választás, ennek a legegyértelműbb jele pedig az, hogy elkezdték közvetlen kampányukat, „ami szokás szerint mocskolódó kampány”.

A fideszes politikus szerint a szocialisták a jól ismert személyeket és a jól ismert módszereket vetik be, „hazudnak és minden alapot nélkülöző vádaskodással próbálják lejáratni ellenfeleiket”. A helyettes pártszóvivő úgy látja, az MTV hétfői műsorában „Juszt Lászlónak közpénzen azt sikerült felfedeznie, ami hatósági iratokból évek óta ismert, és amelyek alapján a hatóságok semmilyen felelősségre vonást nem tartottak indokoltnak”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva