Hírek

2008.09.24. 05:13

Szerintem kóklerek az ügyvédek, butaságokat beszélnek

Egy olvasónk hobbiból tanulmányozza a magyar jogrendszert. Úgy látja, az ügyvédek sokszor mást mondanak a jogszabályokkal kapcsolatban, mint ami a törvénykönyvekben áll.

R. V.

A jogszabályokat a jogalkotók hozzák létre – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ezzel rendezik a jogviszonyokat, amire a társadalom életében elengedhetetlenül szükség van. A jogot azonban alkalmazzák is: a bíróságok, az ügyészségek, a közigazgatási hivatalok, az állampolgárok, az ügyvédek. A jogalkalmazó a dolog természetéből fakadóan mindig értelmezi is a jogszabályt. Természetesen nem önkényesen, de az egyes értelmezések között különbségek lehetnek.

A zavaró eltérések kiegyenlítésére születnek a nagyobb horderejű ügyekkel kapcsolatban a legfelsőbb bírósági állásfoglalások. A Legfelsőbb Bíróság úgynevezett jogegységi döntést hozhat, amely a bíróságok számára kötelező. Vagyis az adott kérdést illetően a jövőben ezekhez kell gyakorlatukat igazítaniuk. A folyamat az egységes jogértelmezés irányába mutat. Az okoskodó laikus persze mindig könnyen találhat ellentmondást a rendszerben – ismeri el a jogász. De ügyvédnek lenni ugyanúgy szaktudást jelent, mint mondjuk lakatosnak.

Sokszor mondunk könnyen ítéletet más szakmák képviselőinek munkájáról. Ügyvédek, orvosok, tanárok esnek áldozatul a laikus véleményalkotásnak. Sokan nem gondolnak arra, hogy a kritizált szakember évekig tanulta szakmáját az erre specializált intézményben, és esetleg szakmai gyakorlat is van a háta mögött. A jelenség általában akkor jellemző, ha nem a szánk íze szerint beszél az ügyvéd, ítél a bíró, vagy kezel bennünket az orvos. Hallgassunk a problémához értő szakemberre! Vagy ha nem bízunk benne, kérjük ki egy másik véleményét is!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva