Hírek

2008.09.24. 08:17

Szexuális erőszak Gina segítségével

Tudatbeszűkülést és kábulatot is okozhat a Gina fantázianéven emlegetett drog – mondta az InfoRádiónak a Péterfy Sándor Utcai Kórház és Rendelőintézet toxikológusa. Zacher Gábor hozzátette: a fővárosban minden hétvégén látnak el olyan betegeket, akiknek az italába ilyen anyagot tettek. A szakértő szerint a gond az, hogy a kábítószernek minősülő és akár halált is okozó Gina úgynevezett előanyaga, az interneten legálisan rendelhető.

mti

Régebben gyerekek altatására használták a gamma-hidroxi-butarátot (GHB), amelynek szájon át bevehető formája a Gina fantázianevű drog. Ez elsősorban tudatbeszűkülést, kábulatot okoz – mondta az InfoRádiónak Zacher Gábor toxikológus.

A szer éppen a hatása miatt alkalmas arra, hogy visszaéljenek vele. Az esetek 30 százalékában nem önszántukból veszik be az emberek, hanem mások a tudtukon kívül belekeverik az italukba, és az anyag 20 percen belül teljes tudatvesztést okoz.

– Szinte nem telik el nálunk úgy hétvége, hogy ne jelentkeznének páciensek, akikkel szemben szexuális visszaélést követtek el a drog segítségével – mondta a Péterfy Sándor utcai kórház főorvosa. – A drog előanyaga – ami oldószerként használatos – az interneten legálisan megrendelhető. A szervezetbe jutva a lebontás során az első köztes termék, ami létrejön, a GHB.

A Gina kábítószernek minősül, birtoklása, átadása, használata törvénybe ütközik. A GHB okozhat halált, túladagolása légzésleállást, görcsrohamot és a keringés összeomlását okozhatja. Magyarországon eddig ilyen még nem történt – fűzte hozzá Zacher Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva