Hírek

2008.09.11. 09:43

Szigorítanának a bankok: nehezebb lesz hitelhez jutni

Bár a bankszektorban tapasztalható erős verseny továbbra is enyhítésre ösztönözne, a bankok szigorítási lépéseket terveznek a hitelezést tekintve a második fél évben, főleg a források drágulása és rövidülése, illetve az ügyfelek hitelképességének romlása miatt – állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb felmérése.

VG

Bár sem a makrogazdasági stabilizációs intézkedések, sem a nemzetközi pénzpiaci turbulenciák nem kedveznek kimondottan a háztartási hitelpiacnak, június végéig a bankok aktivitása mind a lakás-, mind a fogyasztásihitel-szegmensben tovább erősödött. Igaz, utóbbi kategóriában a hitelezési hajlandóság termékenként eltérően alakult. Míg a szabad felhasználású jelzálogkölcsönnél a bankok fele erősödésről számolt be, a fedezetlen fogyasztási hiteleknél már nem volt ilyen nagy a lelkesedés.

A jelzálogpiaci válság a magyar piacra is begyűrűzött. A forrásköltségek növekedését azonban a piaci szereplők nem tudták teljes mértékben áthárítani az ügyfeleikre, így a forrásköltség és a hitelkamat közötti különbség csökkent. A lakáshiteleknél például három banknál mérséklődött, és csak egynél emelkedett a kamatkülönbözet. Az igyekezet ellenére a lakáskölcsönök piacán csökkent a kereslet, de visszaesést tapasztaltak a szereplők a gépjármű- és az áruhiteleknél, valamint a hitelkártyáknál is. A jelzálog-fedezetű fogyasztási kölcsönökre viszont fokozódott az igény.

Sokan kihasználták a második negyedévben a forint erősödését, és előtörlesztették devizahiteleiket. Gyarapodott azonban azok száma is, akik még a rendes törlesztőrészleteket sem tudták fizetni. A hitelportfóliók romlása elsősorban a jelzálog-, a személyi és a gépjárműhiteleknél jelentkezett. A jövőt illetően a hitelkártyákkal kapcsolatban is pesszimisták a bankok: a második fél évre 40 százalékuk a portfólió romlására számít. A vállalati hitelpiacon nem nőtt a hitelezési hajlandóság, sőt, az MKB kifejezetten az aktivitás visszafogásáról számolt be. Az MNB felmérése szerint különösen a kis-, mikro- és középvállalati szegmens talál egyre nehezebben finanszírozóra.

VG -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva