Hírek

2008.09.09. 18:21

Tolvajok miatt késtek a vonatok

Van, ahol bebetonozzák a kábeleket, hogy ne kelljen háromhetente pótolni őket az állandó lopások miatt.

Fábos Erika

Több vasúti kábelt is elloptak és elvágtak hétfő éjszaka Tatabánya és Szárliget között, a Budapest–Hegyeshalom vonalon. Tavaly több mint 800 hasonló bűncselekmény történt a MÁV 7600 kilométernyi vasúthálózatán, idén eddig több mint négyszázszor tett feljelentést a vasúttársaság.
A tavalyi nyolcszázból mindössze 45 esetben sikerült elfogni az elkövetőket. A kábelek azért ilyen kapósak, mert rézhuzal van bennük.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Van ahol bebetonozzák a kábeleket, hogy ne kelljen háromhetente pótolni őket az állandó lopások miatt
[/caption]

Sigulinszky Tibor, a MÁV szóvivője azt mondta lapunknak: ahova lehet, kamerákat szerelnek fel, ahol tudnak, járőröznek és folyamatosan cserélik a kábeleket is olyanokra, amelyekben már nincs színesfém. Mégsem mennek semmire: van olyan szakasz, ahol annak ellenére többször ellopták az optikai kábeleket, hogy azok nem tartalmaznak rezet.
Leginkább Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Csongrád és Komárom-Esztergom megyében történnek hasonló lopások. Több helyen emiatt nem a földbe, hanem betonba fektették a kábeleket. Így, ha bármi javítanivaló lesz, gyakorlatilag ki kell cserélni az egész szakaszt, de még így is olcsóbb, mint havonta pótolni.

A kábeltolvajok évente milliárdos kárt okoznak a MÁV-nak. Egyetlen kábel pótlása ugyanis 100–200 ezer forintba kerül. A vezetékek többségében azonban nem egy kábel fut. A most levágott Tatabánya–Szárliget közötti szakaszon például nyolcféle kábel volt a vezetékben, tehát ott több mint egymillió forint kárral kell számolnia a társaságnak.

Az utasoknak pedig sok bosszúsággal. Ilyenkor ugyanis a vonatok csak fokozott biztonsági előírások mellett közlekedhetnek, óránként 15-20 kilométeres sebeséggel.

Vasúti kábelt lopni egyébként nemcsak hogy bűncselekmény, de veszélyes is. Amikor egy felsővezeték áram alatt van, 25 ezer voltos feszültség van benne. Ez már akkor is halálos lehet, ha valaki egy méterre megközelíti a vezetéket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva