Hírek

2008.09.15. 08:00

Tovább zsong a dixieland

Benkó Sándor klarinétosként és borlovagként vezeti a sokadvirágzását élő Dixieland Bandet.

Kun Tamás

– A Benkó Dixieland Band már tizedik éve résztvevője a Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválnak. Hogyan kapcsolódik a bor és a dixieland?
– Külföldön a dixielandet inkább a sörhöz kötik. Németországtól Floridáig ezt tapasztaltuk a nyári koncerteken. De ha belegondolunk, a sör kicsit lassít, ellazít. Míg pár pohár bor felélénkít, felpezsdít. Ezért én inkább jobban pártolom a borfogyasztást a zenénk mellé, hiszen a dixieland is igazi felpezsdítő muzsika. Ezért vagyunk itt évről évre. De nem tagadhatom részrehajlásomat: hivatalos borlovag vagyok.

[caption id="" align="alignleft" width="460"] „A nyári és a téli koncertek teljesen más hangulatúak.” FOTÓ: BANCZIK RÓBERT
[/caption] – Említette a nyári koncerteket. A nyár a dixieland évada?
– Egyértelmű, hogy a nyári és a téli koncertek teljesen más hangulatúak. Nyáron szabad téren, nagy tömegek előtt zenélünk, könnyedebb stílusban. A téli zárt koncertek valamivel kimértebbek, stílusosabbak, ott mi is szmokingban jelenünk meg. A borfesztivál egyfajta választóvonal is ezen a téren, hiszen pont a kettő határán van a naptárban.

– Mi várható a határ túloldalán, milyen lesz az ősz?
– Sűrű. Leginkább a Benkó Karácsonyi Mise nevű alkotás fogja fémjelezni, ami teljes egészében saját alkotásunk. Hat magyar nagyvárosban mutatjuk be. Az évet hagyományosan a Zeneakadémián fogjuk zárni, ahol egy jótékonysági koncertünk is lesz az idén: mentőautók felszerelésére gyűjtünk. Külföldre is megyünk: Belgiumba, Dániába, valamint Hollandiába.

Névjegy

Benkó Sándor klarinétos, a Benkó Dixieland Band vezetője.

Született: Budapest, 1940. augusztus 25.

1957-ben alapította együttesét.

Ronald Reagan elnök is kitüntette az együttest.

Itthon Állami Díjat, Liszt-díjat és Kossuth-díjat kaptak.

– Melyik volt az eddigi legemlékezetesebb külföldi koncerthelyszíne?
– Bejártuk a világot, de természetesen New Orleans az igazi szentély, ott játszani hatalmas élmény. Ám Amerikában még Las Vegas és New York, valamint Sacramento is izgalmas helyszín. Európában remek közönség van Hollandiában, Ázsiából pedig a Távol-Keletet említeném.

– Tavaly volt ötvenéves a zenekar. Milyen eddig a második félévszázad?
– Nagyon aktív korszakunkat éljük. Tavaly a születésnapon összegeztük, hogy 10 150 koncerten vagyunk túl, ami abszolút világrekord. De nem pihenünk a babérjainkon, a következő esztendőkben továbbra is 200-250 koncertet tervezünk.

Született: Budapest, 1940. augusztus 25.

1957-ben alapította együttesét.

Ronald Reagan elnök is kitüntette az együttest.

Itthon Állami Díjat, Liszt-díjat és Kossuth-díjat kaptak. „A nyári és a téli koncertek teljesen más hangulatúak.” FOTÓ: BANCZIK RÓBERT Benkó Sándor FOTÓ: BANCZIK RÓBERT -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva