Hírek

2008.09.23. 09:41

Valami nagy durranásra készülhet az al-Kaida

Több merényletre is készül az al-Kaida, így akarja befolyásolni a novemberi elnökválasztást – figyelmeztetnek amerikai terrorelhárítók az után, hogy az utóbbi időben két nagyobb támadást is elkövettek nyugati célpontok ellen.

InfoRádió

Az amerikai hadsereg és a hírszerzés még augusztusban, a demokrata és a republikánus konvenció közötti időben elfogott több üzenetet, amit az al-Kaida vezetői küldtek a nemzetközi terrorszervezet tagjainak. Ebben figyelmeztették a helyi sejteket, hogy készüljenek, mert hamarosan utasításokat kapnak.

Azt, hogy Oszama bin Laden „októberi meglepetésre” készül, alátámasztja az al-Kaida jemeni tagjaként működő Iszlám Dzsihád vezetője. Ő az amerikai nagykövetség elleni múlt heti támadás után most már nyíltan is azzal fenyeget, hogy újabb merényleteket követnek majd el külföldiek és magas rangú kormányzati vezetők ellen, ha az amerikaiak és a britek nem hagyják el az országot.

Bin Laden valószínűleg az amerikai elnökválasztást szeretné befolyásolni a merényletekkel – ahogy ezt már korábban is tette más demokráciákban. 2004. március 11-én követte el az al-Kaida a madridi vonatok elleni támadást – három nappal később az iraki háborút ellenző szocialista munkáspárt megnyerte a választást. De már az amerikaiakkal is próbálkozott: 2004-ben, az elnökválasztás előtt küldött üzenetében a szaúdi terrorista vezér büntetéssel fenyegette meg az amerikaiakat, ha újraválasztják George W. Busht.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva