Hírek

2008.09.01. 09:42

Van elég munka a csongrádi határszakaszon

Tavalyhoz képest százhatvan százalékos emelkedést mutatnak a jogsértésekkel szembeni határrendészeti intézkedések Csongrád megyében.

mti

Idén július 31-ig 2560 alkalommal intézkedtek – mondta el Éberhardt Gábor, a Szeged Határrendészeti Kirendeltség vezetője. Elsősorban a határátkelőhelyeken idegenrendészeti eljárásokhoz, illetve az utazás feltételeihez kapcsolódóan. Emellett gyarapodnak a Schengeni Információs Rendszer jelzései is, melyek a nyári hónapokra elérték a havi száz fölötti találatszámot. Az intézkedések közt említette Éberhardt a zöldhatáros migrációs eseteket, az ember- és árucsempészetet.

A kirendeltségvezető megfogalmazása szerint a szerb határ Csongrád megyei szakasza „rendkívül intenzív”: július utolsó napjáig 250 határsértőt fogtak el. Ez tavalyhoz képest 150-200 százalékos növekedés. A 64 kilométeres szakaszon folyamatosak a migrációs kísérletek. A rendőrség Védőbástya-programjának köszönhetően azonban a klasszikus embercsempész-szervezetek levonultak a  területről. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lenne embercsempészet. Általában arról van szó, hogy eljuttatják az érintetteket a magyar határig, majd jól felismerhető tereptárgyakat mutatnak nekik, végül magukra hagyják őket. A határon átjutva a migránsok tömegközlekedési eszközzel, esetleg taxival próbálnak meg mélyebben bejutni az országba. Ritkán még előfordulnak olyan esetek, hogy személygépkocsi viszi tovább a határsértőket, de a korábbi nagycsoportos szállítás mára egy-két fős próbálkozássá zsugorodott. Ezekért az utakért a migránsok 2000–2200 eurót fizetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva