Hírek

2008.09.15. 05:49

Vigyázat, bankok és cégek is vadászhatnak a kézírásunkra!

Nemsokára ugyanúgy kell majd védenünk a kézírásunkat, mint a bankkártyánk PIN-kódját, mivel egyre több cég térképezi fel ezzel a módszerrel ügyfelei jellemét, szokásait. Néhány pénzintézetnél állítólag már a hitelelbírálás része az igénylők által kitöltött papírok elemzése.

D. T.

Az írásunk sok mindenről árulkodik. Még olyan dolgok is kiolvashatók néhány kézzel írt sorból, amelyekről maga az illető sem tud. Nem csoda, hogy az üzleti szféra is felfedezte magának ezt az értékes információs bázist. Egy pénzügyi szakember szerint például néhány banknál a grafológiai vizsgálat már most fontos momentuma a hiteligénylés elbírálásának. „Kockázatelemzőik pedig elsősorban a személyiség megbízhatóságával kapcsolatos jellemvonásokra kíváncsiak – mondta. – A kézírás elárulja, mennyire stabil a személyiség, milyen a normarendszere.”

A pénzintézetek tagadják, hogy ügyfeleik tudta nélkül kivesézik a kézírásukat. Müller János, a Bankszövetség elnöke sem értesült ilyesmiről. „A bankok nem osztják meg velünk a kockázatelemzések során alkalmazott módszereiket – mondta. – Ettől még elképzelhető, hogy létezik ez a gyakorlat, de abban is biztos vagyok, hogy ez nem általános.”

Megkerestük a Grafológiai Intézetet is, ahol kérdésünkre Agárdi Tamás igazgató diplomatikusan csak annyit válaszolt: a bankszektor által esetlegesen alkalmazott, írásalapú személyiségelemzésnek csak akkor lehet jogi következménye, ha az a vizsgált személy tudomására jut. „Nem lennék meglepve, ha a kézírás rövid időn belül a legjobban védett információhordozó lenne – jelentette ki. – A betűink ugyanis sok olyan adatot tartalmaznak, amelyek egyes cégek számára értékesek. Egy grafológiai elemzés elárulhatja, mennyire vagyunk meggyőzhetők, melyek számunkra a fontos értékek. Ez alapján egy cég már személyre szabott ajánlattal kereshet meg.”

Aki azt hiszi, ez még csak a jövő, téved. Egy alkoholos italt előállító cég nemrég felmérést végzett a fogyasztói körében, s a beérkezett válaszok grafológiai vizsgálata alapján kiderítette, hogy terméküket elsősorban olyanok fogyasztják, akik kedvelik a magányt. Ezek után semmi meglepő nem volt abban, hogy a vállalat következő reklámkampánya már egy másik célcsoportot, a baráti társaságokat célozta meg.

A telefonáló érzelmeit figyeli a szoftver

Nem csak a kézírásunk árulkodik rólunk. A Grafológiai Intézetben elmondták: a hangelemzés vagy a hőkamerás megfigyelés is elvégezhető a vizsgált személy tudta nélkül, s mindkét módszer alkalmas arra, hogy kiderüljön, az illető igazat mond-e vagy hazudik. A napokban pedig bejelentették: egy magyar fejlesztésű szoftver képes megfigyelni és rendszerezni a telefonos ügyfélszolgálatokhoz befutó hívások érzelmi töltetét, annak változásait.

Agárdi Tamás: Írásunk árulkodik. FOTÓ: DARNAY KATALIN Grafológia -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva