Hírek

2008.10.18. 17:51

A filmvilág hírei

A mai hírekben olvashatnak James Franco-ról és az Ananász Expresszről, Daniel Craig-ről, Ridley Scott-ról, valamint a Rachel eskövője című legújabb Anne Hathaway filmről, ami a Velencei Fesztivál egyik nagy feltűnést keltő alkotása volt.

BAMA

Szív és fut
Az Ananász Expressz (Pineapple Express, hazai bemutató: október 23.) nem közönséges vígjáték. Nemcsak azért, mert a főszereplői elejétől a végéig marihuánát szívnak, folyton vigyorognak és furcsa dolgokat mondanak, sőt,  nem is csak azért, mert az elmúlt évek legsikeresebb hollywoodi komédiaszerzői készítették – hanem azért, mert egyben igazi akciófilm is. Legalább is az lett belőle végül.

– Nem hiszem, hogy eredetileg ilyen akciódús történetnek képzelték el – nyilatkozta a film egyik főszereplője, James Franco, akit a nézők a Pókember sorozatból, a főszereplő barátból lett ellenségeként ismerik a legjobban. – Én legalábbis nem ilyenre számítottam eredetileg. Az a baj, hogy amit a forgatókönyvíró kieszel, aztán egy mondatban könnyedén leír, az a kamera előtt nagyon át tud alakulni. Azt írja „Végigszalad az utcán”, és ez nekem azt jelenti, hogy vagy hat órán keresztül kell futkosnom, míg végül minden rendben lesz. A Pókember forgatásán ugyanez egy hét volna. Még szerencse, hogy most kisebb volt a költségvetés, jobban kellett sietni. Igaz, a sietségnek köszönhető az is, hogy nekem van három öltés a homlokomon, Seth Rogen eltörte egy ujját, Danny [McBride]-nak pedig betört a feje, mert fejbe nyomták egy hasisszívó pipával.

Bond nem szégyenlős
Daniel Craig már egészen megszokta, hogy a James Bond filmek forgatásán vetkőznie kell.
– Végül is, színész vagyok, vagyis, amióta az eszemet tudom, exhibicionista. Így azért kicsit könnyebb nekivetkőzni – nyilatkozta a 40 éves színész, a Bond-történelem legkeményebb 007-ese. – Lehet, hogy ha megállnék, és végiggondolnám a dolgot, zavarba jönnék. Úgyhogy inkább nem töprengek rajta. A foglalkozásommal jár, és kész.
A színész a legújabb Bond-kalandban, A Quantum csendje (The Quantum Solace, hazai bemutató: november 13.) című részben is vetkőzik: igaz, mindig a gyönyörű színésznők miatt kerül ilyen kínos helyzetbe.

 
Scott vágja a filmjeit

Ő a megelevenedett vágóasztal…  és egyébként korszakalkotó filmek rendezője. A megfejtés: Ridley Scott, akit legújabb akció-thrillerje, a Hazugságok hálója (The Body of Lies, hazai bemutató: november 27.) egyik főszereplője, Leondardo DiCaprio nevezett így. De Scott nem haragszik az új becenévért. Sőt, direkt élvezi, ha vágóasztalnak gúnyolják.
– Reklámfilmesként kezdtem, így aztán nekem természetes, hogy forgatáskor a fejemben pontosan megvan előre minden egyes snitt – nyilatkozta Ridley Scott, akinek a Hazugságok hálója éppen a 20. rendezése. – Ezért kell a színészeket is rövid pórázon tartanom: nálam nagyon nehéz eltérni az eredeti tervtől. Viszont tényleg fejben vágom a filmet, és ha becsukom a szemem, még most is le tudom magamnak pörgetni mondjuk A szárnyas fejvadász-t, pedig azt 25 éve csináltam. Sőt, még az elrontott snitteket is fel tudom idézni. Talán ettől fél Leo: hogy 25 év múlva is emlékezni fogok a forgatás közben elkövetett minden egyes bakijára.


Rachel mosogat
A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál egyik nagy feltűnést keltő meglepetése a Rachel esküvője (Rachel Getting Married, hazai bemutató 2009 eleje) volt, amely az eddigi visszhangok szerint akár az Oscar-díjig is eljuttathatja főszereplőjét, Anne Hathaway-t. A filmet a legendás rendező Sidney Lumet lánya, Jenny írta, aki a film kapcsán azt is bevallotta, hogy az átlag amerikai családban játszódó történet jó néhány részlete a saját gyerekkorából származik: vagyis csupa nagy művész az eredeti hőse. A filmbeli örömapa és a vőlegény az esküvő délelőttjén tüzes mosogatógép-berakodási versenybe keveredik, melynek során igazán elszabadulnak az indulatok. Az írónő azt mondja, hogy kislánykorában, a hetvenes évek elején Sidney Lumet és barátja, az ünnepelt koreográfus, Bob Fosse kezdett hasonló erőpróba.

– Fosse mindig szuperelegáns volt, mindig tetőtől talpig feketében járt, apám otthon általában zsírfoltos melegítőt viselt. Fosse feljött hozzánk, látta, hogy apa hogyan rakodik be a mosogatógépbe, és kioktatta: szerinte sokkal több edény is sokkal gyorsabban bepakolható. Erre persze apám mondott neki valami nagyon csúnyát, azután órák teltek azzal, hogy ez a két felnőtt férfi, két sikeres nagy művész stopperrel a kezében ki- és bepakolta a piszkos tányérokat. Komolyan zavarba ejtő volt. De a Rachel esküvője-be pont passzolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva