Hírek

2008.10.04. 06:31

A hobbija lett a szakmája

Nem kirakat-időjós, hanem képzett meteorológus az ízes palóc akcentussal beszélő fiatalember. Reisz András hamarosan új műsorral jelentkezik az m1-en Időjárók címmel.

Rados Virág

[caption id="" align="alignright" width="230"] Tizenötévesen még csak szórakozásból jegyzett fel időjárási adatokat.
[/caption]– Miért választotta ezt a szakmát?
– Tizenötéves koromban még csak szórakozásból jegyeztem fel időjárási adatokat. Később a televíziós meteorológiai jelentések hatására rabja lettem ennek a területnek, és lassan kibontakozott bennem a kulisszatitkok felfedezése iránti vágy.

– Ön szerint mennyit ártanak az időjósok a szakmának, ha esetleg felületesen tájékoztatnak?
– A fogyasztói társadalom a médiapiacra is kihatott: rövid idő alatt nagy mennyiségű és gyakran összefüggéstelen, érthetetlen információtömeg zúdul az emberre. A meteorológia külön préda, mert a közvélemény szemében titokzatos, misztikus területnek tűnhet. Ezért a médiameteorológusnak a tájékoztatás mellett feladata az ismeretterjesztő, magyarázó kommentárok becsempészése az időjárás-jelentésekbe. Ezt csak az erre hivatott szakember tudja megtenni.

– Ön is aggódik a klímaváltozás miatt?
– Nincs az a katasztrófafilm, ami kellőképpen felhívná figyelmünket a felelősségünkre. Az egyéni szabadságérzet aggasztóan eluralkodott a természetes környezet pusztításával kapcsolatban. Jelentős változás talán akkor következik be, ha majd saját életünkben, munkakörünkben, karrierünk építésében tapasztaljuk a romlást. A folyamat már elkezdődött, csak sokan még visszafordíthatónak gondolják.

– Ön tanít is. Bírja energiával?
– A szakmám a hobbim is. Október 18-ától még új műsorba is belevágok: izgalmas időjárási jelenségek okait mutatjuk majd be. Az első rész a villámokról szól majd.

– Érdekes az akcentusa. Nem akadályozta a tévézésben?
– Kis túlzással szólva ennek köszönhetem a karrieremet. Akadályba soha nem ütköztem miatta, inkább csak lódított a pályámon. Az emberek többsége szívesen hallgatja beszédemet, de egy idő után már inkább a személyiségemre figyelnek.

Névjegy

Reisz András médiameteorológus

SZÜLETETT: Losonc, 1980. szeptember 9.

TANULMÁNYOK: ELTE TTK meteorológia

HOBBI: munka, kerékpározás, vonatozás, természetjárás

– Milyen dialektust beszél?
– A Felvidék déli részén honos palócot. Füleken nőttem fel, egy csendes, dimbes-dombos kisvárosban. Budapestet a mai napig nem szoktam meg, a jó oldalát még nem fedeztem fel. Többnyire nyomasztó itt élni. De minden ember szíve oda húz vissza, ahonnan származik, ahol a szülei élnek, és ahol megtapasztalta a biztonságot és a nyugalmat.

SZÜLETETT: Losonc, 1980. szeptember 9.

TANULMÁNYOK: ELTE TTK meteorológia

HOBBI: munka, kerékpározás, vonatozás, természetjárás

Tizenötévesen még csak szórakozásból jegyzett fel időjárási adatokat. Reisz András -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva