Hírek

2008.10.20. 10:22

A kínai gazdaság szilárdan áll, de azért résen vannak

A kínai kabinet hétvégi ülésén megállapította, hogy az ország gazdasága szilárd lábakon áll dacára a nagy nemzetközi pénzügyi és gazdasági válságnak. Az országot sújtó természeti katasztrófák – a zord téli időjárás, a földrengés – sem okoztak megingást, az ország gazdasága szembe tud nézni a különböző kockázatokkal.

Forrás: inforadio

Helyi források szerint annyi azonban valószínűnek látszik, hogy a harmadik negyedévi gazdasági növekedés – amiről a hét elején jelenik meg hivatalos adat – nem lesz kétszámjegyű már, jóllehet az elmúlt három negyedévben még az volt. Azaz, mint az ország nemzeti hírügynöksége is leszögezi, a világméretű pénzügyi válság hatásai fokozatosan mégiscsak érezhetővé válnak, miáltal új problémák jelentkeznek az országban: lassuló növekedés, csökkenő vállalati és adóbevételek, ingadozások a helyi tőkepiacokon.

Ezért – írja az Új Kína – rugalmas és óvatos makrogazdasági lépésekre van szükség mihamarabb – célzottan az adókra, a hitelekre, a külkereskedelemre. Növekedhet az egyes exportcikkekre kivetett adó, és növekedhetnek a beruházások is. Az exportot érintő áfa már nőtt júliusban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva