Hírek

2008.10.04. 18:21

A lengyel szövetség nem ijed meg a FIFA-tól

A hét elején Miroslaw Drzewiecki sportminiszter felfüggesztette a Lengyel Labdarúgó-szövetség (PZPN) elnökségét, köztük az első embert, Michal Listkiewiczet.

Dénes Tamás

Javaslatára a Lengyel Olimpiai Bizottság (PKOL) Robert Zawlocki személyében átmenetileg felügyelő biztost bízott meg a dirigálással. Nem késett sokáig a FIFA válasza sem: a világszövetség kilátásba helyezte, hogy kizárja a lengyel tagszervezetet. A FIFA és az UEFA továbbra is a régi vezetést tekinti legitimnek és kilátásba  helyezte, hogy felfüggeszti Lengyelország tagságát, ami többek  között azt jelentené, hogy a nemzeti együttes nem játszhatja le a  soron következő két világbajnoki selejtezőjét (a szombati, Csehország és a szerdai, Szlovákia elleni találkozót), hanem ezeket a találkozókat 3-0-ás eredménnyel a  riválisok javára igazolják.

Miroslaw Drzewiecki később a parlament sportbizottsága előtt is megerősítette azt az álláspontját, hogy a labdarúgás  megtisztításához elengedhetetlen a szövetség (PZPN) radikális átalakítása. A sportminiszter bizottsági meghallgatása során elmondta, nem tudja elképzelni, hogy a nemzetközi (FIFA) vagy az európai szövetség (UEFA) azért nem engedné pályára lépni a lengyel  válogatottat az október 11-i és 15-i világbajnoki selejtezőkön, mert elkezdődött a sportágat eddig jellemző törvénytelenségek  felszámolása. Szerinte a PZPN alapszabálya nem felel meg a hatályos jogszabályoknak, és a futballszervezet nem tudott érdemben fellépni a korrupció ellen. A sportminiszter azt is  elmondta, hogy a PZPN-ben uralkodó áldatlan állapotokat igazoló dokumentumokat elküldi a FIFA és UEFA részére. 

A két futballszervezet aznban nem „hatódott meg" a dokumentumoktól. Az UEFA jelezte, a lengyelek „a tűzzel játszanak", amennyiben továbbra is  ellenszegülnek a FIFA felszólításának, továbbá „azt kockáztatják,  hogy elveszik tőlük a 2012-es Eb rendezési jogát, amelyet Ukrajnával  nyert el". A FIFA ismételten közölte, hogy a lengyel kormánynak hétfőig vissza kell állítania a helyi futballszövetség vezetését,  ellenkező esetben kilátásba helyezte a PZPN tagságának felfüggesztését. Ugyanakkor a sportminiszter javaslatára a PKOL által kinevezett Robert Zawlocki nem kíván lemondani.

„Csak annyit mondhatok, hogy nem távozom a posztról. Engem a Lengyel Olimpiai Bizottság bízott meg, ezért a szervezet hívhat csak vissza" – mondta Zawlocki.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök teljes támogatásáról biztosította sportminiszterét az ügyben, megerősítve, hogy a kormány nem hátrál ki a nagy port kavart döntést hozó Miroslaw Drzewiecki mögül. „Ha Drzewiecki miniszter nem tágít álláspontja felől, akkor is élvezi a teljes bizalmamat és támogatásomat" – mondta a kormányfő.

Az ügynek lengyel sajtóértesülés szerint olyan következménye is  lehet, hogy az UEFA elveszi a 2012-es Eb rendezési jogát az  országtól, amely Ukrajnával közösen lenne házigazda. A skót napilap, a Scotsman értéesülése szerint a brit ország hajlandó lenne vállalkozni a rendezésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva