Hírek

2008.10.17. 17:07

A magyar milliárdosok zöme tovább gazdagodott

Továbbra is Demján Sándor a leggazdagabb magyar, mintegy 300 milliárd forintos vagyonnal rendelkezik (Ingatlanok, cégvagyon, befektetések). Átlag fizetésből 210 ezer év alatt lehet ennyi pénzt összegyűjteni.

Németh Márk

Kétszáztízezer év. Ennyi ideig kellene dolgoznia a hazai nettó 120 ezer forintos átlagfizetést keresőnek, hogy akkora vagyont gyűjtsön össze, mint a leggazdagabb magyaré, Demján Sándoré. Ráadásul csak úgy jönne össze ennyi idő alatt az üzletember által birtokolt 300 milliárd forint, ha a teljes fizetését félre tudná rakni havonta az ember, és egy fillért sem költene közben rezsire, élelmiszerre, ruhára, egy szóval a megélhetésre.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Sok pénzből már könnyebb még többet teremteni
[/caption]

A példa jól mutatja, hogy egy átlagos halandó számára szinte felfoghatatlan a Népszabadság által tegnap kiadott, a leggazdagabb magyarokat rangsoroló Top150 kiadványában szereplők vagyonának nagysága. Még az utolsó helyezett Kozma Imre 3,4 milliárd forintos vagyonának eléréséhez is 2361 évet kellene dolgozni hasonló feltételek mellett, a 120-ik helyen tanyázó Gyurcsány Ferenc 4,9 milliárdjának összerobotolásához pedig 3402 évre lenne szükség.

Persze itt is igaz a tétel, hogy nagyon sok pénzből már könnyebb még többet teremteni: nem véletlen, hogy a listán szereplő százötven milliárdos közül kilencvenhárman gyarapították a vagyonukat. A legjobban Nobilis Kristóf, napilapkiadásban és internetes híroldalakban utazó médiamogul fialtatta tavaly a pénzét, egy év alatt 230 százalékkal, hatmilliárd forintról 19,8 milliárd forintra növelte a vagyonát. Szintén kétszáz százaléknál is nagyobb vagyongyarapodást ért el egy év alatt a kortárs magyar művészetet kedvelő műgyűjtő, Antal Péter (30. helyezetett 13,8 milliárdos vagyonnal), illetve a szállítmányozásban, logisztikában és újabban a wellnessben is érintett Révész Bálint (37. helyezett 12 milliárdos vagyonnal).

Érdekes megnézni, hogy a listán szereplők mivel keresnek hatalmas összegeket, hátha nyomukat követve mi is elindulhatunk a milliárdossá válás rögös útján. A listán szereplő mágnások jellemző tevékenysége az ingatlanfejlesztés, illetve az ingatlankereskedelem, a tíz leggazdagabb magyar fele rendelkezik hasonló érdekeltségekkel is. Szintén sok milliárdosunk mozog a kereskedelemben, az élelmiszeriparban, szállítmányozásban, jópáran pedig az idegenforgalomban, informatikában, illetve a médiában keresték meg millárdjaikat.

És hogy hol a legvalószínübb, hogy szembesétál velünk egy milliárdos, ha esetleg pénzügyi tanácsokat kérnék tőle, vagy megtudakolnánk hogyan szerzte első millióját? Természetesen Budapesten, ugyanis legvagyonosabb polgáriank zömmel a Duna partján ütöttek tábort: 56 százalékuk él és dolgozik a fővárosban. A hipergazdagok negyede pedig a megyeszékhelyeken tevékenykedik, csupán a maradék 21 százalék él kisebb városokban, településeken.

Mindenesetre érdemes hangsúlyozni, hogy a kiadvány pillanatfelvételt ad a gazdagokról, akiknek a vagyona a világméretű pénzügyi hatására naponta változhat, méghozzá nem kis mértékben. Attól azonban nem kell őket félteni, hogy ennek hatására bármelyikük is koldusbotra jutna, vagy ne tudná töleszteni lakáshitelét.

<!-- A magyar milliárdosok zöme tovább gazdagodott Továbbra is Demján Sándor a leggazdagabb magyar, mintegy 300 milliárd forintos vagyonnal rendelkezik (Ingatlanok, cégvagyon, befektetések). Átlag fizetésből 210 ezer év alatt lehet ennyi pénzt összegyűjteni. Németh Márk nagyon sok pénzből már könnyebb még többet teremteni Sok pénzből már könnyebb még többet teremteni [caption id="" align="aligncenter" width="460"] Sok pénzből már könnyebb még többet teremteni
[/caption] -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva