Hírek

2008.10.15. 11:24

A MeH-nek nem tetszik a Duray-kritika

Nem tartja megalapozottnak Duray Miklósnak a hétfőn megalakult Szórvány Tanácsra vonatkozó bírálatát a Miniszterelnöki Hivatal (MeH). Az MTI-hez eljuttatott közleményében a hivatal emlékeztet arra, hogy a határon túli magyar politikai vezetőkkel is konzultálva hozták létre a szórványmagyarság ügyeiben tanácsadói feladatot ellátó Szórvány Tanácsot.

mti

A MeH úgy véli, hogy a hazai sajtó egy részében már a testület megalakulásának másnapján – Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja alelnöke részéről – politikai jellegű támadás indult a tanács és tagjai ellen. Duray Miklós szerint a tanács „jelentős pénzek elfolyatásának eszköze lesz, meddő szakmai anyagokra és konferenciázgatásra”.

A MeH közleménye leszögezi, hogy a kormány 2006 nyarán – a külhoni magyar politikai vezetőkkel is konzultálva – meghirdette a nemzetpolitika megújításának programját. Ennek részeként elindult a szakmai előkészítő tevékenység, együttműködés annak érdekében, hogy a magyar közösségek hosszú távú jövője szempontjából meghatározó nemzeti kérdésekben szakmailag megalapozott javaslatok szülessenek. „A Szórvány Tanács megalakításával 18 éves hiányt sikerül most felszámolnunk, megteremtve a szórványkérdéssel kapcsolatos, kormányzati feladatkörbe tartozó döntések megalapozását segítő szakmai tevékenység intézményes hátterét” – olvasható a hivatal állásfoglalásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva