Hírek

2008.10.25. 14:43

A válság a nagy bulikat sem kíméli

Lesznek szuperkoncertek jövőre is, de hogy mennyiért, azt még nem tudják megmondani a legnagyobb koncertszervező cégek vezetői. A pénzügyi válság, a gyönge forint miatt ugyanis jelentősen megnőttek a költségeik. Az AC/DC koncertjére mindenesetre pár nap alatt minden jegy elfogyott.

Mézes Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="251"] Lesznek szuperkoncertek jövőre is, de hogy mennyiért, azt még nem tudják megmondani a legnagyobb koncertszervező cégek vezetői.
[/caption]Ilyen még nem volt: két nap alatt az összes jegy elfogyott az AC/DC március 23-i koncertjére. Ezzel a zenekar kelet-európai rekordot is döntött, még George Michael és a Rolling Stones koncertje előtt sem rohamozták meg a rajongók a jegyirodákat ilyen gyorsan. Borsos László, a koncertet szervező Live Nation Hungary Kft. ügyvezető igazgatója szerint erre azért egy kicsit ők is rásegítettek, például azzal, hogy meghirdették: a küzdőtérre azok juthatnak be majd a leginkább irigyelt első sorokba, akik előbb vették meg a jegyüket. „A legnagyobb felhajtóerő ilyenkor a szóbeszéd. Ha terjedni kezd, hogy alig van már jegy, szinte biztos, hogy minden belépő elkel” – teszi hozzá az igazgató.

A cég három éve kapcsolódott a névadó nemzetközi hálózathoz, amely azzal, hogy egyszerre végzi a lemez- és DVD-kiadással, a merchandizinggal, a koncertszervezéssel járó feladatokat, olyan a lemezeladási statisztikáikkal elégedetlen hírességeket szerződtetett le magához, mint például Madonna, U2 vagy Shakira. Így – bár a AC/DC-n és a június 23-án ismét Magyarországra érkező Depeche Mode-on kívül az igazgató nem árult el további meghívandó sztárokat – Borsos reménykedik abban is, hogy ha 2009-ben még nem is, de 2010-ben végre elhozhatják Magyarországra a popzene legnagyobb sztárjait is, így Madonnát és a U2-t.

A titkolózás érthető, a koncertszervezésben most van főszezon, ilyenkor dől el, hogy hova mennek a legnagyobb bulik. A gazdasági válság azonban ezt a szektort sem kíméli, Brády Márton, a magyar tulajdonban lévő Showtime Budapest igazgatója – a cég hozta el az idén például Santanát, Snoop Doggot, Chris Reát, Sealt, Vaya Con Diost, Woody Allent – azt mondja az utolsó pillanatig ki kell tolni a szerződések aláírását, hiszen a jelenlegi devizaárfolyamok miatt hatalmasat ugrottak a költségek.

„Mivel ajánlatainkat még a krízis előtt tettük, és a sztárgázsikat dollárban fizetjük, tízmilliókat bukhatunk el a gyönge forinton. A jegyárakat pedig nem nagyon lehet már emelni, hiszen elértük a nyugat-európai árszínvonalat, és már ez is az emberek tűréshatárán van” – mondja Brády Márton. Azt azonban ígéri, az évi szokásos húsz koncertjüket 2009-ben is megtartják, március 24-én például Pink! lép fel az Arénában.

Nagynak, de nem megoldhatatlannak látja a pénzügyi problémákat Borsos László is, aki szerint elképzelhető, hogy a már meghirdetett jegyárakon is emelni kell. Elmondta: ma már legnagyobb sztárok sem az országok között válogatnak, hiszen érdekeltek abban, hogy olyan országokban is fellépjenek, amelyekben még nem, vagy csak régen jártak, hiszen új piacokra nekik is szükségük van. Szerinte ma már főleg a technikai felszereltség és a logisztikai szempontok alapján dől el, melyik országba melyik sztár lép fel.

„A turné egy roppant alaposan felépített vállalkozás, amelyet egy apró csúszás is tönkretehet. Sokat számít például, hogy a kamionoknak mennyit kell állni a határon, vagy hogy milyen minőségű szolgáltatást kapnak Budapesten” – mondja az igazgató, majd hozzáteszi, hogy egyre gyakoribb, hogy a zenekarok összekapcsolják a fellépést egy videoklip forgatással, mint ahogy azt Gwen Stefani és Lenny Kravitz tette a nyáron.
Abban azonban mindkét cégvezető egyet ért, hogy a környező országokkal is versenyezni kell, és nemcsak szolgáltatások minőségében.

Elmondták: azáltal, hogy Magyarországon 20 százalék általános forgalmi adó terheli a koncertjegyeket, jelentős lépéshátrányba kerülnek mondjuk Ausztriával, ahol 10, illetve Csehországgal szemben, ahol 5 százalékos ezen adó mértéke. És nemcsak azért, mert a jegyárakon már nem lehet emelni. A magas adó ugyanis a sztárgázsit karcsúsítja. És mint tudható, még a legnagyobb csillagok sem a közönségért ragyognak olyan szépen. Ha pedig ez így marad, hozzá kell szoknunk, hogy kedvenceink inkább a környező országokban lépnek fel, a magyar rajongóknak pedig be kell érniük az épp turnén lévő művészek lyukas óráival.

A koncertek, amelyeket nem szabad kihagyni

James Blunt - október 25., Papp László Budapest Sportaréna

Queen + Paul Rodgers - október 28., Papp László Budapest Sportaréna

Omara Portuondo - november 5., Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

The Harlem Gospel Singers & Band - december 14., Papp László Budapest Sportaréna

Cesaria Evora - február 27., Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

AC/DC - március 23., Papp László Budapest Sportaréna

Pink! - március 24., Papp László Budapest Sportaréna

Depeche Mode - Június 23., Népstadion

Queen + Paul Rodgers - október 28., Papp László Budapest Sportaréna

Omara Portuondo - november 5., Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

The Harlem Gospel Singers & Band - december 14., Papp László Budapest Sportaréna

Cesaria Evora - február 27., Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

AC/DC - március 23., Papp László Budapest Sportaréna

Pink! - március 24., Papp László Budapest Sportaréna

Depeche Mode - Június 23., Népstadion Lesznek szuperkoncertek jövőre is, de hogy mennyiért, azt még nem tudják megmondani a legnagyobb koncertszervező cégek vezetői. Lesznek szuperkoncertek jövőre is, de hogy mennyiért, azt még nem tudják megmondani a legnagyobb koncertszervező cégek vezetői. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva