Hírek

2008.10.01. 12:57

A zalai földek és az MSZP-s holdudvar

Jogsértő pályázatokat írt ki az állami földek eladására a Magyar Vagyonkezelő Zrt. Zalában. 903 hektárnyi termőterület az „MSZP holdudvarába tartozó Leisztinger Tamás érdekeltségébe” kerülhet – állítja Budai Gyula fideszes politikus, a Magosz szövetségi igazgatója.

mti

A törvénysértő pályázat kiírása mögött az a koncepció áll, hogy a helyi gazdák kizárásával egy, a szocialistákhoz köthető tőkeerős társaság szerezze meg a termőföldeket – mondta Budai. Szerinte azért jogellenes a pályázat, mert 250 millió forintos értékhatár felett a vagyongazdálkodási tanács döntése szükséges, ám a 347 milliót érő zalai földek nem kerültek a tanács elé, mint ahogy a bábolnai gazdasághoz tartozó több mint tízezer hektár sem.

A fideszes politikus információi szerint a 903 hektár zalai föld ügyében Benedek Fülöp, a vagyonkezelő zrt. földügyekért felelős vezérigazgató-helyettese adott utasítást a pályázat kiírására. A földek jelenleg a Hungaria Barnak Kft. ideiglenes földhasználatában vannak, a kft. tulajdonosa pedig a „szocialisták holdudvarához tartozó Leisztinger Tamás érdekkörében álló” Aragó Befektetési Holding, továbbá a Zalatarnak-Tófej Mezőgazdasági Kft.

Budai elmondta azt is, hogy a kft. vezérigazgatója, Tolvaj Győző kedden felhívta őt, hogy „nem kellene foglalkozni ezekkel a földügyekkel”. Kedden a Zala Megyei Közgyűlés úgy döntött, hogy elindul a pályázaton, mint ahogy a bábolnai földek ügyében a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés is határozott már korábban a pályázásról. „Úgy látszik, a megyei önkormányzatok és az állami vagyonkezelő szembekerül egymással a termőföldek ügyében – jegyezte meg Budai Gyula.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva