Hírek

2008.10.03. 05:21

Akaratom ellenére felboncolták édesapámat

Egyik olvasónk elhunyt édesapját a hozzátartozók akarata ellenére felboncolták. A temetkezési vállalat ezután méltatlan módon ravatalozta fel – tetézve fájdalmukat.

R. V.

Az embernek nemcsak életében, de halála után is vannak személyiségi jogai. Mivel ezeket az elhunyt nem tudja megvédeni, hozzátartozói tehetik ezt meg helyette. A személyiségi jogok körébe tartozik az is, hogy valaki szabadon rendelkezzék testével. A halottat tehát a hozzátartozók akarata ellenére nem szabad felboncolni. (E kérdésre kiterjedhet a halott végrendelete is.)

A kórháznak csak akkor van joga a hozzátartozók beleegyezése ellenére is felboncolni valakit, ha a halál oka tisztázatlan. A dolgot az osztályvezető főorvosnak mindenképpen meg kell beszélnie a rokonokkal. Utána a patalógiai osztály vezetőjével is értekeznie kell. A végső döntést az intézmény főigazgatója mondja ki – mondták el a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ha valaki nem kórházban, hanem otthon hunyt el, a halál beálltát és okát a háziorvos állapíthatja meg. Amennyiben az ok ismeretlen, a fent ismertetett úton kell eljárni. Külön eset, ha az elhunyt bűncselekmény áldozata. Ekkor a rendőrség igazságügyi orvos szakértőt bíz meg, hogy derítse ki a halál okát. A vizsgálat része lehet, hogy a halottat felboncolják.

Ha a halál oka tisztázott, az elhunytat a rokonok ellenzése dacára nem boncolhatják fel jogszerűen. Az pedig bizonyos esetekben kegyeletsértő, ha a temetkezési vállalat méltatlan módon ravatalozza fel a halottat. Ilyenkor a család büntetőfeljelentést tehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva